Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 2.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evinizde Hobi Sebzeciliğinde Dikkat Etmeniz Gereken Hususular v Karşılaşılan Sorunlar
#1
Oku-1 


Evinizde Hobi Sebzeciliğinde Dikkat Etmeniz Gereken Hususular ve Karşılaşılan Sorunlar

Hepimizin yaşantımız süresince bunaldığı anlar vardır. Bu anlarda kimimiz dışarı çıkıp hava almak ister, kimimiz sigaradan medet umar, kimimiz sağa sola bağırır, hatta birşeyleri kırar. Uzmanlar öfke kontrolü için eğitim çalışmaları yapar. Oysa çok kolaylıkla uygulayabileceğimiz, bize yaşamın farklı bir boyutunu gösterebilecek bir uğraşı alanları var. Bunun için bir hobi edinmek gerekiyor.

Hobi, zevk almak için yapılan işler olarak tanımlanıyor. İnsanlara "Hobiniz var mı?" diye sorulduğunda kimi kitap okumak, sinemaya gitmek, müzik dinlemek veya bir müzik aleti çalmak, resim yapmak, fotoğrafçılık ve benzeri uğraşlarından söz eder. Bazı insanlar ise hobinin ne demek olduğunu bilmez.
İnsan yaşadığı çevrenin koşullarına ya uyum sağlar ya da sağlayamaz. Ama kendine uygun çevre yaratabilir. Kendi için nasıl bir çevre öngörüyor veya hayal ediyorsa onu yaratır. Bulunduğu çevreyi güzelleştirmek insanın elindedir. Güzelleştirmeye çalışırken gösterdiği çaba da o kişinin kişisel gelişimine katkı sunar.

Hobi bahçeciliği de günümüzde giderek yayılan bir uğraşı şekli. Hobi bahçeciliği geniş bir uğraşı alanı. İsterseniz farklı meyve türlerini yetiştirebileceğiniz hobi meyveciliği yapabilirsiniz. Ancak istediğiniz tür ve çeşit sayısına göre en azından 500 m2 bir alan gerekir. Süs bitkilerini hobi olarak yetiştirebiliriz. Zaten çoğu kişi bunu evlerinde başarı ile yapıyor. Hobi sebzeciliğinin yeri ise biraz farklı. Çünkü hobi olarak sebze yetiştirmeye başladığınızda, ürünlerini tükettikçe, çeşitliliğin artmasını istiyorsunuz.

Hobi bahçeciliğine gönül verenler için yetiştiricilikte ticari amaç güdülmez. Üretimin maliyeti hesaplanmaz. Önemli olan kişinin bir ürün yetiştirme zevkine varmasıdır. Hobi olarak bahçecilikle uğraşanlar için yetiştirdikleri üründen elde edecekleri verimin bir önemi yoktur. Hedef sağlıklı ürün elde edebilmektir. Dolayısıyla meyvenin şekli ve düzgün olup olmaması kişiyi rahatsız etmez. Ama düzgün meyveler elde ettiğinde de yaptığı işten aldığı zevk artar. Hobi sebzeciliği için süs bitkilerinde olduğu gibi evinizin içinde, pencere önlerinde, balkonunuzda, evinizin bahçesinde alan ayarlayabilirsiniz.

Hobi sebzeciliği yapmak istiyorsunuz, ilk kez bu işe başlayacaksınız, toprak ve bitki yetiştiriciliği ile ilgili hiç deneyiminiz yoksa öncelikle sebzeleri tanımalısınız. Çünkü her türün kendine özgü iklim, toprak ve yetiştiricilik özellikleri vardır. Bunun için önce saksılarda küçük çaplı bir yetiştiricilik yapmaya başlamalısınız. Böylece bu işi sevip sevmeyeceğinizi anlamış olursunuz. Büyük çapta işe başlayıp, sonra bu işin size göre olmadığını anlarsanız, ileride bu işe hiç cesaret edemezsiniz.

Unutulmaması gereken, bitkilerin de bir çocuk hep sevgi ve bakım istediğidir. Sebze veya bitki yetiştirmek için sabırlı olmak gerekir. Her bitkinin çimlenmesi, gövde ve yaprak oluşturması, çiçeklenmesi, meyve ve tohum oluşturması için gerekli süre,  iklim koşulları ve bakım işlemleri farklılık gösterir. Bu nedenle verilen emeğin karşılığını alabilmek için sabırlı olmak gerekir. Ön deneme çalışmalarınızda bahçe işini sevdiğinizi anlarsanız bu işe devam edin. Ama bu iş bana göre değil derseniz, hiç başlamayın. Siz manavdan, pazardan sebze meyve almaya devam edin.

Sebze yetiştirmeye karar verdikten sonra, ikinci aşama yetiştiricilik alanınızın nasıl plânlanacağıdır. Aklınıza "Canım dar bir alanın  plânlanmasında ne var ki?" diyebilirsiniz. Oysa yetiştiriciliğe başladıktan sonra hangi saksıyı nereye koysam, ne yetiştirsem, yetiştireceğim bitki nasıl koşullar ister gibi sorularınız artmaya başlar. Sizler bu işin içine girdikçe plânlı olmanın işlerinizi kolaylaştıracağınızı ve problemleri daha çabuk çözebileceğinizi göreceksiniz.
Yetiştiricilikle ilgili deneyiminiz varsa, zaten plânlamanın gerekli olduğunu kavramış olarak yola çıkmış olacaksınız. Plân yapmak için elinize bir kalem ve kâğıt almanız yeterli.

Plân Yapmanın Faydaları

Bunu anlamak için 2 bahçe örneği alın. Bir tanesinde plânlama yapılmış olduğunu görüyorsunuz. Parseller düzenli, yürüyüş yolları belli. Bitkiler arasında aralık ve mesafeler ayarlanmış. Yani bahçede bir düzen var. Diğerinde ise, bitkiler oraya buraya saçılmış, bitkiler arasında dolaşmanız çok zor.

Plânlı bir bahçede, hangi bitkinin ne zaman ekilip, dikileceği, ne zaman hasat edileceği ve yerine hangi bitkinin getirileceği veya boş bırakılacağı bellidir. Elinizde bir plan varsa, kullanmanız gereken tohum ve fide miktarını kolayca hesaplayabilirsiniz. Başlangıçta plân yapmak biraz sizi zorlasa da ilerleyen dönemlerde pratiklik kazanacağınız için ve zaman ve alanı iyi ve etkili kullanabileceğinizi gördükten sonra vazgeçemeyeceksiniz.

Şimdi plânı nasıl yapacağımıza geçelim. Plânlama yapmaya başlamadan önce kendimize bazı sorular sormalıyız. Bu sorulara cevap arayalım.

Yetiştiricilik Yapılacak Alan

Yetiştiriciliği nerede yapacağımız ve yetiştiricilik alanınızın büyüklüğü ilk belirlememiz gereken şeydir. Yetiştiricilik balkon, pencere kenarı, ev bahçesi veya çatı bahçesinde yapılacaktır. Yetiştiricilik alanının ne kadar olduğunu bilmemiz gerekir. Sahip olduğumuz yetiştiricilik alanı, hangi sebze türlerini seçmemiz gerektiği konusunda bize ipuçları verir. Sebze türlerinin bazıları dar alanlarda sık ekilerek yetiştirilebilirken, bazılarından verim alabilmek için geniş alanlar gerekebilir. Dolayısıyla dar bir alanda ısrarla geniş alan isteyen bitkileri yetiştiremeyiz. Örneğin, kökleri derine giden sebze türlerini dar saksılarda yetiştiremezsiniz.

Öncelikle sebzeler için seçeceğiniz alanların güneş alan bir yer olması gerekir. Sebzeler günlük 6-8 saat süreyle gün ışığında kalmak isterler. Özellikle meyveleri için yetiştirilen sebzeler gölgeden hoşlanmazlar. Bu koşullarda bitkiler çok güzel yaprak oluşturur, ama çiçek vermezler. Çiçek olmayınca da meyve meydana gelmez. Bu durumda bahçenizin fazla güneş alan kısımlarına meyvesi yenen türleri yerleştirmek gerekir.

Kökleri ve yaprakları için yetiştirilen sebzeler ise daha az ışık alan yerlerde iyi sonuç alabilirsiniz. Hatta bu sebze türlerinde yaprak kalitesi daha önemli olduğu için fazla güneşli günlerde gölgeleme de yapmak gerekebilir.

Sebze yetiştirilecek alan bina, ağaç veya çalıların gölgelerinin düştüğü alanlarda olmamalıdır.

Sebze yetiştireceğiniz alanda sulama olanağı olmalıdır. Çünkü sebze türleri çoğunlukla sudan hoşlanırlar ve yaşamları süresince su stresi yaşamak istemezler. Su kaynağı temiz, zararlı mineral maddeleri bulundurmayan, kireçli ve tuzlu olmayan bir su kaynağı olmalıdır.

Sebze yetiştireceğiniz alanın yol kenarına yakın olmaması gerekir. Sebze bahçenizi trafiğin işlek olduğu yol kenarına yakın bir yere kurduğunuzda toz ve egzoz gazları nedeniyle sağlıklı sebzeler yetiştiremezsiniz. Günümüzde villa tarzı veya 2 katlı evler daha çok şehir merkezinden uzak yerlere kurulduğu için yol kenarı sorunu büyük ölçüde sorun olmayabilir.

Yetiştirilecek Sebze Türünün Seçimi

Plânlamanın ikinci adımı, hangi sebze türlerini yetiştireceğinize karar vermektir. Bunu belirleyebilmemiz için bulunduğunuz yerin iklim koşullarını bilmemiz gerekir. Herkes önce yetiştirmek istediği türleri hayal eder. Ancak bir süre sonra hayaller ve gerçeklerin farklı olduğunu anlar. Bu durumda plânı hayallere göre değil sahip olduğunuz koşullara göre yapmanız gerektiği gerçeği ortaya çıkar.
Bir bahçe alanınız varsa tür çeşitliliğine gitme şansınız var demektir. Ancak saksıda veya kovalarda yetiştiricilik yapacaksanız, yani yeriniz darsa tür sayınızı sınırlamanız gerekir. Pencere önlerinde yaz-kış yetiştiricilik yapmayı plânlıyorsanız, kış aylarında pencerenizin iç kısmında saksı koyabileceğiniz yeriniz varsa yetiştiricilik yapabilirsiniz. Yol üzerinde oturuyorsanız, yaprak ve meyvelerin çalınma veya tozla kaplanma durumunu da dikkate almanız gerekir. Bunun için öncelikle önünüzdeki kâğıda aklınızdan geçen sebze türlerini yazarsınız. Daha sonra sahip olduğunuz koşullara göre eleyerek sayıyı netleştirirsiniz. Bu elemelerde tür tercihi yapabilmek için de öncelikle sebzelerle ilgili ön bilgilere sahip olmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.

Yetiştirmek istediğiniz sebze türlerinin istediği iklim koşullarını sağlayıp sağlamayacağınız tür seçiminde önemlidir. Burada unutmamamız gereken istediğimiz sebze türünün onun istediği iklim koşulları sağlanmadığı sürece yetiştiriciliğinde başarısız olacağınızdır. Bazı sebze türleri yetiştiricilik için 22-250C ve üzerindeki sıcaklık derecelerini ister. Bazıları ise 10-200C’deki serin koşullar. Her sebze türünün tohum ekiminden hasada kadar geçen süreleri aynı değildir. Bazıları 1-2 ayda hasada gelirken, bazıları için 3 aydan fazla süre gerekebilir. Bu durumda bulunduğunuz yerdeki iklim koşullarını bilmeniz ve buna göre  vejetasyon süresini belirlemeniz gerekir. Bulunduğunuz yerin vejetasyon süresini, ilkbahar geç donları ile sonbahar ilk donlarının olduğu tarih arasındaki süre olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin bir yerde ilkbahar aylarında don tehlikesi (Sıcaklığın 00 C ve altına düşmesi) mayıs ayının 10-15’ine, sonbahar ilk donları da 20 Eylül’e rastlıyorsa o zaman bu yerin vejetasyon süresi 15 Mayıs-20 Eylül arasında kalan süredir. Yani 128 gündür. Seçeceğiniz sebze türünün sıcaklık isteklerini, dona dayanıklılık derecelerini dikkate alarak tür tercihinde bulunmanız gerekir (Yanmaz 2012).

Sebze Yetiştiriciliği İçin Ayrılabilecek Zaman

Yetiştireceğiniz bitkilerden iyi bir performans almak istiyorsanız, onlara bakım için zaman ayırmanız gerekir. Sebze yetiştiriciliğine karar verdiyseniz bu bitkilere bakmak için ne kadar zaman ayıracağınız önemlidir. Çünkü sebzelere bakmak çocuk bakmak gibi bir şeydir. Onlar için ne kadar çok zaman harcarsanız, size o kadar iyi ve güzel ürünler verirler. Bazı sebze türlerinden çok az bakımla başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Bazıları ise daha fazla özen göstermenizi isterler. Maydanoz, nane, dereotu, roka, tere benzeri kısa ömürlü sebze türleri, domates, biber, hıyar, fasulyeye göre daha az bakım ister. Bazı sebze türleri sık sulanmak isterler. Bazıları hastalık ve zararlılara duyarlıdır. Eğer bu tür sorunlarla uğraşmaktan hoşlanmıyorsanız, sebze yetiştiriciliğinde başarısız olursunuz. Eğer bitkileri seviyorsanız, sabırlı ve iyi bir gözlemci iseniz her yetiştiricilik döneminde tecrübelerinizin arttığını ve karşılaştığınız sorunlara daha çabuk çözüm getirdiğinizi göreceksiniz.

Sebze Yetiştiriciliği İçin Ayrılabilecek Bütçe

Sebze yetiştirmeyi hobi olarak düşünüyorsanız o zaman maliyet sizin için ikinci plânda kalır. Sizin amacınız yetiştiricilik yaparken rahatlamak, hasat ettiğiniz ürünlerin tadına varmak ve onları toplarken duyacağınız zevki tatmak olabilir. Sağlıklı bir ürün yemenin gururunu yaşamak olabilir. Bu duyguların bedeli parayla ölçülemez. Ancak bir bahçeniz varsa, burada yetiştiricilik yapıp bir bölümünü de satmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda fazla masraf istemeyen, birim alandan daha fazla ürün alınabilen türlerin seçilmesi yoluna gidilmelidir.

Ağaç ve çalıların köklerinin ağacın gölgesinin düştüğü alanlara kadar yayılacağı ve ileride sebzelerin gelişmesinde sıkıntıya neden olacağını unutmayın. Daha sonra kökler sebzelerin kökleri ile yarışa girerek hem onların suyuna hem de besin maddelerine ortak olurlar. Örneğin sebzeleri özellikle ceviz ağaçlarının altına getirmemek gerekir. Bunun nedeni ceviz ağacının iyot salgılamasıdır. İyot bir büyümeyi geciktiricidir. Altındaki bitkilerin bodurlaşmasına ve ölmesine neden olur. Bahçe plânı yaparken bahçenizin gölge ve güneş alan alanlarını, güneşin gün içindeki hareketine göre belirleyin. Bu bilgiler size dikim zamanı gelince çok faydalı olacaktır. Bazı durumlarda meyve ağaçlarının arasında da sebzecilik yapabilirsiniz. Bahçenin ilk kurulduğu yıllarda ağaçlar küçük olduğu için sebze yetiştireceğiniz alan daha fazladır. Ama daha sonra ağaçların büyümesiyle alan daralacaktır.

Sebze Bahçesi Plânımı Nasıl Hazırlayacağım?

Sebze bahçemizin yerini seçtik, Ölçülerini aldık. Hangi sebze türlerini yetiştireceğimize karar verdik. Şimdi bu bilgileri kâğıda dökmemiz gereklidir.


   Bahçe plânının çizilmesi: Bahçe plânını çizerken kareli kâğıtları tercih etmek daha faydalıdır. Çünkü aralık mesafeleri karelere göre daha doğru bir şekilde  ayarlayabilirsiniz. Bahçenizin büyüklüğüne göre 10  kareyi veya 20 kareyi 1 m olarak hesaplayabilirsiniz. Öncelikle bahçenizin plânını çizersiniz. Üzerine farklı yönlerden ölçtüğünüz rakamları yerleştirirsiniz. Unutmamanız gereken sebze bahçesinin kare veya dikdörtgen şeklinde olacağı şeklinde bir kuralın olmamasıdır. Bahçeniz yuvarlak olabilir. Üçgen parçacıklarından oluşabilir. Plân üzerinde yetiştiricilik yapılmaya uygun olmayan alanları yani bina, ağaçlar ve diğer bitkileri de işaretlemek gerekir. Bahçede parseller arasına koyacağınız yol aralıklarını da plân üzerinde göstermeniz gerekir. Bahçenin plânını hazırladıktan sonra bundan 3 nüsha hazırlayın. Bunlardan biri bahçenizin yaz dönemindeki halini, diğeri sonbahar, bir diğeri ilkbahardaki durumunu göstersin. Bu plânlara bakarak bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze türlerinin her birini ne zaman hasat ettiğinizi görebilirsiniz ve gelecek yılın plânını hazırlarken bu plânlardan yararlanabilirsiniz.
   Bitkilerin plân üzerinde gösterilmesi: Yetiştirilecek alanın plânı üzerinde yetiştirmek üzere seçtiğiniz sebze türlerini, bu sebze türleri için ne kadar alan ayırdığınızı da dikkate alarak plân üzerinde yerleştirmeniz gerekir. Plâna sebze türlerini yerleştirirken uzun boylu sebze türlerini ileride diğer bitkilere gölge yapmayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Örneğin uzun boylu sebze türlerini orta kısma getirirseniz iki tarafındaki bitkilere gölge yapabilir. Sebze türlerinin özelliğine göre aralık mesafeleri ayarlarken, ileride bakım işlerini kolaylaştıracak şekilde parseller hazırlamanız yararlı olur.Bahçe alanınız darsa uzun boylu sebze türlerini tele veya ipe alarak yetiştirip, alandan tasarruf edebilirsiniz.
   Sebzelerin ekim dikim tarihlerinin plân üzerinde gösterilmesi: Bitkileri plâna yerleştirdikten sonra, bu türlerin ekim ve dikim tarihlerini plânın üzerinde göstermeniz gelecek yaz ve sonbaharda yapacağınız işler için size yardımcı olur. Ayrıca gelecek sezonda hangi sebze türlerinin yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini de bu plâna göre öğrenmiş olursunuz.
   Plâna yetiştiricilikle ilgili bilgilerin kaydedilmesi: Yetiştiricilik sırasında karşılaştığınız sorunları, bu sorunları çözme şeklinizi, deneyimlerinizi de plâna kaydedin ve bu plânları saklayın. Birkaç sezon sonrasında bahçenizle ilgili bir defter tutmuş olduğunuzu göreceksiniz. Yıllar içinde bu defter sizin bu işten giderek daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır. Bu bilgileri küçük not kâğıtlarına yazmayın. Çünkü bunlar çok çabuk kaybolurlar. Bir silsile izlemediğinden parçaları bir araya getirirken çok vakit kaybedersiniz. Bir defter tutmak daha faydalıdır. Kayıtları saklamanız gelecek yıllardaki plânlarınız için de size yol gösterir.

Domates Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği, domates sıcak ve ılıman iklimde yetişen bir sebzedir. Yetiştirme evrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamıyla ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar donlarının sona ermesi gerekir. Domateslerde çoğunlukla gece ve gündüz aralarında 6 ºC ile 8ºC'lik bir farkın bulunması istenir. Gündüz sıcaklığının 19-26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda durum iyi olur. Döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen biçimde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC'nin altına düştüğünde meyve tutma olasılığı da azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşur, kısmi döllenen şekilsiz meyveler ortaya çıkar. 40 ºC'nin üstünde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya sebep yoktur. Aksi takdirde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları ya da fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekimi yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar 1-3 cm derinliklerde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben bir daha hafifçe sulanması yararlıdır. Kimyasal gübreler tohum ekiminden en az 15 gün öncesinde fide yetiştirme materyaline karıştırılması gerekir. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün arasında çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma vakti kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamıyla kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC'yi bulduğu zaman yapılır.

Saksıda Domates Yetiştirme

Saksıda Domates Yetiştirme:Domates tohumlarını hazır paket almak yerine köylerde yetiştirilen domateslerin çekirdeklerini bir peçete ya da kağıt havlu içerisinde  kurumasını bekleyin. Fakat en güzel tohumlar ekim ayı mart ortasında çıkmaya başlar.Köy domatesini istememizin sebebi  doğal domates olması yetiştireceğiniz domatesin yararlılığı açısından önemlidir.Pak temiz bir ırk domates olursa daha yararlıdır.Tohumlarınızı kağıt havlu veya peçeteye sarıp kuruttuktan sonra dikmek istediğiniz an tohumları direk alabilirsiniz. Etrafında kurumuş peçete artıkları fazla bir sorun oluşturmaz.

Öncelikle tohumları çimlendirebileceğiniz  bir saksı bulmanız gerekmekte. Daha sonra hazır topraklar satılıyor onları alabilirsiniz ya da bahçelerde kırmızı topraklar olur onları da kullanabilirsiniz.Saksının yarısını biraz geçene kadar toprakla doldurunuz.Saksının altında toprakların nefes alabilmesi için delik olmasına dikkat edin.Eğer delik yoksa kendiniz açabilirsiniz.Önceden hazırladığınız tohumları her saksıya bir tane gelecek şekilde toprağın üstüne indiriyoruz. Daha sonra üzerine bir santimetreyi geçmeyecek biçimde toprak daha döküyoruz.Burada ki amaç tohum çimlenmeye başladığında çok derinde olmasın ki yüzeye erken çıkabilsin.Bir santimetre tohumu ekmek için yeterli mesafedir.Birden fazla tohum ekmemeye dikkat ediyoruz çünkü büyüdüklerinde yan yana olmayı sevmezler.Tek başına ekmeniz domatesden alacağınız verimi üst noktalara taşır.

Bu süreçlerden sonra tohumlar yüzeye çıkmayacak biçimde saksılarımızın üzerinden su döküyoruz ve karanlık bir yerde tohumlarımızın çimlenmesini bekliyoruz. Aslında karanlıkta olmasa da olur.Tohumlar yaklaşık bir hafta içerisinde çimlenmeye başlar ve onuncu günün sonuna doğru hemen hemen her tohum çimlenmiş olur.

Bu zamanlar tohumun türüne, bulunduğu yerin sıcaklığına, nemine göre değişiklikler gösterebilir.Tohumlar çimlenene kadar sürekli toprağın nemine bakıp yavaş yavaş sulama yapalım.Önemli olan sulama anının aynı olması ve gölgede gerçeklemesi.

Domates tohumları çimlendikten sonra yaklaşık üç dört santimetreyi bulmaları iki üç haftayı alır. Bu süreçlerden sonra tohumların rüzgar, soğuk,kar  ve diğer zararlı etkenlere karşı korumaya alınız.Domates fide haline gelmesi hemen hemen bir kaç ay sonra 20-25 cm boy uzunluğuna erişir.Domates fideleriniz ekim işleminden iki ya da üç ay  içerisinde çiçek açmaya başlar. Bu söyleyeceğimiz önemli. Domateslerinizi sürekli  kontrol edin. Çiçek açmaya başlayacağı an kesinlikle gübre vermelisiniz. Çünkü verimi en çok etkileyen unsurlardan birisidir.

Domates fideleriniz çiçek açmaya başladığı zamandan  sonraları  aralıklı olarak gübre verin.Gübre ; sürekli otla beslenen hayvanların sert atıklarıdır.Gübre içinse kuş gübresini öneriyorum .Kanatlı hayvanların idrar yapma gibi bir durumları olmadıkları için tüm dışkılarını sert olarak çıkarırlar ve bitkilerin ana besin kaynağı olan azot açısından çok zengindirler.Azot ise bir protein kaynağıdır. Bitkileriniz için bulunmaz bir kaynaktır.Bu gübreyi kuş satılan mağazalardan temin edebilirsiniz,Fakat bu gübrelerin kullanımına dikkat etmelisiniz.Fazla gübre verirseniz tohumlarınızı yakabilirsiniz.Bu yüzden çok fazla atmamaya dikkat edin.Domates fidelerinize bu uygulamaları yaptıktan sonra, her salkımdan dört beş tane domatesin çıktığını göreceksiniz. Domateslerinizi el ile değilde bir makas yardımıyla kesmeniz domateslerinizin zarar görmesini engelleyecektir ve fidenize zarar vermeyecektir

Domateste Yeşil Kurtlara karşı mücadale: Kadife Çiceği Özütü


Yeşil Kurtlar, özellikle domatesleriniz de büyük zararlar verir.

Domateslerimize zarar vermesiyle büyük sıkıntılar ortaya çıkartan Yeşil Kurt’a karşı, doğal çözümlerle mücadele edebilirsiniz. Ancak, öncelikle kültürel mücadele yöntemlerini birbirine entegre edebilirseniz, bütün zararlıları, zarar eşiğinin altında tutmak mümkündür. Bu kültürel mücadele yöntemleri, Yeşil Kurt için de uygulanırsa, istenilen sonuç alınabilmektedir.

Yeşil Kurtlar’a kültürel önlem olarak;

   Tarla ve çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalı
   Çürük domatesler tarlada bırakılmayıp imha edilmelidir.
   Öte yandan; bazı sap ve yaprak kurtlarının ergin kelebeklerinin, Hodan, Biberiye, Kekik ve Nane kokusuna gelmediğini biliyoruz. İleri derece koruma için bu bitkileri domatese yakın dikebilirsiniz. Bu bitkileri domatese yakın diktiğiniz zaman, kelebekler yumurtalarını bırakmak için bitkinizi ziyaret etmeyecek ve dolayısıyla yeşil kurtları domatesinizden uzak tutmuş olacaksınız.
   Ayrıca, Yeşil Kurtlar’ın Trake solunumlarını engelleyecek (kaya tozu, kükürt gibi) bazı preparatlarda denenebilir.
Ülkemizde büyük zararları olan Yeşil Kurtlar, hobicilerinde baş belası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yeşil Kurt’u tanıyalım
Erginleri yaklaşık 4 cm kanat açıklığına sahip kelebeklerdir. Genel görünüşleri bejimsi-kahverengidir. Yumurtaları küçük, krem renginde ve üstten basık küre şeklindedir. Larvaları olgunlaştığında boyu 4 cm'ye ulaşır. Sırt kısmında yeşil, kahverengi ve sarı renkte bantlar, yanlarda da sarı birer bant bulunmaktadır.
Zararı larvaları verir
Yeşil kurt zararını larvaları yapar. Genç dönem larvalar yapraklarla beslenir. Daha sonra domates, biber, patlıcan ve bamya gibi sebzelerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenir. Bir meyveden diğerine geçerek birçok meyvenin zarar görüp çürümesine neden olurlar. Yeşil kurt sebzelerden domates, biber, patlıcan, bamya ve baklagillerde zarar yapar.
Nisan sonuna dikkat!
Yeşil kurt kışı toprakta 3-8 cm derinlikte pupa denilen sakin dönemde geçirir. İlkbaharda nisan sonundan itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar. Daha sonra dişi kelebekler bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünleri üzerine yumurta bırakırlar. Bir dişi 700-1500 kadar yumurta bırakır. Yumurtadan 2-10 gün sonra çıkan larvalar beslenmeye başlar. Yılda 3-5 döl verirler.
Meyveler arası transfer olan Yeşil Kurtlar,
bütün bahçenin yok olmasına neden olabilirler.
Meyveler arası transfer olurlar, zarar büyürBu zararlıların kelebekleri tarla üzerinde uçarak domates sürgünlerinin uç kısımlarına bırakır ve bunlardan çıkan tırtıllar bitkinin sürgün uçlarını yemeye başlarlar. Larvalar 1. ve 2. dönemde yapraklarda beslendikten sonra meyvelere geçer ve bir meyveden diğerine geçerek birçok meyvenin zarar görmesine neden olur. Larvalar tarafından zarar verilen meyvelerde mantar ve bakteriler çoğalabilir.
Yeşil Kurtlar için Doğal ilaç olarak, Kadife Çiceği Özütü öneriyorum.
Kadife Çiçeği bitki özütü:
Kadife çiceğinde; rengini veren lutein ve zeaksantin var. Kadife çiçeği özü (bahsettiğim özü, bitki özütü değil, ancak özütü de buna yakın etki gösterir), bakteri oluşumunu önlüyor. Zararlı mikroorganizmalar ve toksit metobalitleri engelliyor. Yapılacak bitki özütü, seyreltilerek toprağa dökülmesi gerekir. Bitkiye püskürtmeyin... Bitkiye püskürtme isteyebileceğiniz spery tarifi aşağıdadır.
Kadife Çiçeği’nden hazırlanan sprey
Kadife çiçeği, su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afid, larvalar ve sinekler için de uzaklaştırıcı etki gösterir. Bir avuç kadife çiçeği, havanda ezilerek, bulamaç kıvamına getirildikten sonra, 1 litre suyun içinde erittiğiniz 2 kaşık arap sabunu karışımına ekleyin. Bir saat bekletip, süzdükten sonra bitkilerin üzerine püskürtebilirsiniz.
Kadife çiceği Bitki özütü: Bütün bitki özütlerini hazırlayabilmek için farklı yöntemler vardır. Her yöntemin kendine gore kolaylığı, çabukluğu ve hazırlanan özütün dayanıklılık süresi vardır. En uzun dayanma fermantasyonda olur ancak, bitkisine gore 8 ila 12 gün fermente edilmesi gerekir. Öte yandan emiştirme, haşlama ve kaynatma daha kısa sürede hazırlanmasına rağmen, dayanıklık süresi azdır. Öte yandan bitkilerin etkin maddelerinin suya çıkması da buna oranla olur. Bunları göz önünde bulundurarak, metotlardan hangisini istediğinize karar verip öyle hareket edin…
Haşlama metodu: 1 kilo çiçeğe 10 litre hesabıyla hareket edin. Kadife çiçeklerini (istersiniz dal ve yapraklarını da) 24 saat soğuk suda beklettikten sonra, 20-30 dakika kaynatın… Süzdükten sonra, yüzde 20 oranında (1 litre bitki özütü, 4 litre su) sulama yapın.
Bitki özütleri genelde sebzelerinize zararlı bir etki göstermez ancak, bir tanesinde deneme yaptıktan sonra kullanmakta büyük fayda var.
Fermente dışındaki metodlarla hazırladığınız bitki özütleri en geç 2 gün içinde kullanın… Etkin maddeler kaybolur.

Bitkilerde Çiçekburnu çürüğü neden olur, Domateslerin altları neden çürür

HOBİCİLERİN en çok domateslerinde rastladığı bu durum; biber, kabak, patlıcan ve hatta karpuz-kavun gibi kalsiyum ihtiyacı olan bütün meyve ve sebzelerde görülebilir. Verim kayıplarına yol açan bu durum, en yaygın görülen meyva kalite problemi olarak karşmıza çıkıyor.
Verim kayıplarına yol açan Çiçek Burnu Çürüklüğü’nün, kalsiyum noksanlığından kaynaklandığı, buna sebep olarak da tuz stresi gösterilmektedir. Bitkinizde ve dolayısıyla toprakta kalsiyum eksikliği teşhisi konulması için ‘Çiçek Burnu Çürüklüğü’nün oluşması yeterli değildir.
Sulama hataları yapılıyor
Kalsiyuma ihtiyacı olan karpuzda da
'Çiçek Burnu Çürüklüğü görülebilir.
Öncelikle, Çiçek Burnu Çürüklüğü, düzensiz sulamadan ve fazla sulama yapıldığı için toprak yapısını bozmanızdan ve bunları takip eden tuz stresinden kaynaklanıyor. Fazla sulama yaptığınız için kalsiyumu kaybettiğiniz gibi, mikro elementleri de kaybettiniz. Çiçek Burnu Çürüklüğü oluşmaya başladığı zaman Kalsiyum vermeye kalkarsanız, Magnezyum da eksik onu da vermeniz lazım... Kalsiyumu fazla kullandınız, Bor’u bitirecek, Bor bitince, Kalsiyum’u bitkiye kim taşıyacak... Çiçek Burnu Çürüklüğü olduktan sonra yapraktan Kalsiyum takviyesi yapmanın bir anlamı olmayacak.
Bitkinin de toprağında Kalsiyum’a ihtiyacı var. Bitki artıklarının organik maddeye dönüşümünde Kalsiyum’a ihtiyacı vardır.
Yeşil Gübreleme de Kalsiyum'u azalır
Genelde ‘yabancı otları’ toprağa direk karıştırma veya yeşil gübreleme sonrasındaki devrede, kalsiyum eksikliği oluşmaya başlar. Kimyasal bir gübreleme programı uygulamadığınız içinde özellikle domateslerde kalsiyum ihtiyaçları başgösterir.
Kalsiyum takviyesi için bilinen yöntem kireç kullanılması ama, bu toprağın ‘aktif asitlilik’ oranını biraz olsun düşürür. Asıl üretimin son saflarında etkili olan ‘Pasif Asitlilik’ toprağın genelinde varsa, bununla ayrıca uğraşmak gerekir.
Belirtileri:
Başlangıçta meyvenin çiçek burnunda oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşür. Bunu takip eden süreçte; kuru, deriye benzer bir görünüm alır. İleri aşamalarındaysa, mantar enfeksiyonu sonucunda, bu bölge yumuşak ve ıslak bir görünüme dönüşebilir. Çiçek burnu çürüklüğünü oluşturan koşullar fazla ise, bu belirtiler meyvelerin erken döneminden itibaren görülmeye başlar.
DİKKAT: Çiçek Burnu Çürüklüğü olduğu dönemde artık Kalsiyum takviyesi yapmanın bir esprisi kalmaz. Bu yönde tavsiyeler hatalıdır.
Bu durumla ilgili bir çok tez ortaya atılıyor.

   Fazla sulama, bitkilerde su/tuz stresi yaratıyor.
   Kalsiyim eksik olduğu için bu hastalık baş gösteriyor.
   Azot fazla kullanıldığı için, yeşil aksam olması gerekenden fazla büyüdü ve yeterli olan kalsiyum, sanki eksikmiş gibi etki vermeye başladı. En büyük neden de budur...


Daha detaylı bakacak olursak;

   Düzensiz sulamalar.
   Bitki gelişiminin hızlı olması.
   Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması. (Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyum’dan yararlanmayı engeller.)
   Dikimin soğuk toprağa yapılması. Kalsiyum'u kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamaz. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığından, daha fazla miktarda Kalsiyum, kullanılabilir forma dönüşebilir.
   Çapa işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımı engellenir ve böylece meyvelere taşınması gereken Kalsiyum miktarında azalma olur.
   Topraktaki tuzluluğun yüksek oluşu.
   Aşırı azotlu gübrelemeler.
   Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da Kalsiyum alımını engellediğinden Çiçek Burnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.
   Bitkilerin susuz kalışı da Kalsiyum alımını azalttığından dolayı Çiçek Burnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.


Dikkat edecek olursanız, konu dönüp dolaşıp ‘kalsiyum eksikliği’ne geliyor. Ama yukarıda belirttiğim gibi, bazı nedenlerin de oluşması gerekir. Çiçek Burnu Çürüklüğü’nün nedeni olarak, ilk başta verilecek ‘Kalsiyum eksikliği’ doğru teşhis gibi dursa da;

   Kalsiyum eksikliği sonucu, önce genç yapraklar deforme olur, genç yaprak kenarlarında sararma, esmer lekeler ve kurumalar, ölü lekeler görülür.
   Yaprak kenarları önce sarı-yeşil, sarı, sonra kahverengine döner.
   Yaşlı yapraklarda damar aralarında sararma gelişir ve dağınık ölü lekeler görülür.
   Domateste kalsiyum eksikliği belirtileri, bitkinin yukarıdan aşağıya doğru seyreden bir çok belirti verir. Önceleri yeşil rengini koruyan fakat, çoğunlukla cılız kalan yaprak sapları, daha sonra canlılıklarını yitirmekte ve yapraklar dallara yapışık gibi bükülürler.


Bu nedenlerin gözlenmediği toprakta yetişen bitki için ‘kalsiyum eksik’ demek, hatalı bir teşhis gibi duruyor.
Önlemler
Dikimden önceki önlemler:
   Kalsiyumlu gübreler dikimden önce verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanmalıdır.
   Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla olmamalıdır. Sulamalar arasındaki sürede toprak kurumamalıdır. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilebilir.
   Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yarar sağlayacaktır.
   Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri yüzeysel yapılmalı, saçak köklere zarar verilmemelidir.
   Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
   Soğuk toprağa dikim yapmaktan kaçınılmalıdır


Çiçek Bunu çürüklüğünden sonraki önlemler:
İlk mahsüllerde bu olabilir, sonrakilerde genelde görülmez. Çünkü, çiçeklenmeye başladığı periyottaki 15-20 günlük süreçte hata yapmışsınız, bunun sonuçlarını çekiyorsunuz. Bundan sonra sulama dengesini iyi oluşturarak –ki fazla sulama yapmayın, zaten sıkıntınız bundan önceki devrede fazla sulamadan oluyor-. meyveler yeşil rengini kaybedip kırmızıya dönmeye başlayınca, sulamayı kesin, bırakın kızarsınlar, bunları topladıktan yani ilk hasadı yaptıktan sonra sonra sularsınız.
Budama yapmak önemli! Kıyın domateslerinize
[img]Ağırlıklı olarak, domateste budama yapılmadığı, yeşil aksamın dengesiz büyümesi nedeniyle bu sorunla karşılaşılıyor. Azotu fazla kullanma nedeniyle yeşil aksamın fazla büyümesi ve toprakta yeterli olan kalsiyumun ‘bitkiye yetmemesi’nini sıkıntısını çekiyorunuz. Bu durumda da, alt budama, salkım budama veya en sonunda tepe budama yapılmamasından sorun çıkıyor. Yeşil aksam fazla büyük oluyor. Fazla büyük olan domates bitkisinden fazla ürün alınacak değil... Budamaları özenle yapın... Bir çok hobici ‘ben sadece ahır gübresi koydum, azotu fazla vermedim ki’ diye serzenişte bulunmaktadır. İstenilenden fazla sulama yapıldığı için, ahır gübresindeki özellikle azot ağırlık besin maddeleri, suyun etkisiyle daha hızlı bitkiye taşınmaya başladı. Bu nedenle, ahır gübresindeki sıkıntımızı ortaya çıkartan azotun hızlı olarak bitki trafından emilmesine neden oldu.

Evde Gübre Şebeti Nasıl yapılır, Hayvan gübrelerinden şerbet nasıl yapılır, Bitkilere doğal gübre

Gübre Şerbeti, hem hazırlaması kolay, hem yararlı bir sıvı gübredir. Hobicilerin rahatlıkla hazırlayacağı gübre şerbeti, bitkilerin gelişmelerinden önemli rol oynar. Kuracağınız düzeneğe akvaryumlarda kullandığımız 'havataşı'ndan mutlaka koyun ki; oksijen ihtiyacını karşılasın...

Gübre Şerbeti, tarımda kullanılan herhangi bir organik/doğal gübrenin, su içinde bir müddet bekletilmesiyle gübrenin içindeki besin maddelerinin suya geçmesinin sağlandığı, gübrenin içindeki besin maddelerin bitki tarafından daha hızlı alınmasında yardımcı olan bir anlamda gübre özütüdür.
Temelde; bir birim herhangi bir organik/doğal gübrenin, ona uygun birimde su içinde, gübrenin çeşidine göre sürecek bekleme süresiyle, içindeki faydalı organizmaların ve minerallerin suya geçmesiyle hazırlanır. Basit, kolay ve etkili bir çözümdür. Her hobicinin rahatlıkla yapabileceği ve uygulayabileceği bir gübreleme çeşidi olarak büyük yararlar sağladığını söyleyebilirim. Ayrıca dikim zamanları gereği, soğuk topraktaki marul, brokoli ve lahana gibi sebzeler için, toprak ısısının artmasına da yardımcı olur.
Neden gübre şerbeti yapmalıyız?
Bahçenizde veya balkonunuzdaki saksıda kullanacağınız doğal gübre, bitkilere yılda bir veya iki defa verilir. Toprakta bulunan yarayışlı mikroorganizmaların çözünme işlemine tabi tuttuğu gübrenin içindeki besin maddeleri, bitkinin alabileceği forma sokulduktan sonra bitki kökleri tarafından bitkiye ulaştırılır.
Ancak bu süreç içinde, bünyesindeki besin maddeleri, özellikle sulama suyunun etkisiyle, toprağın daha alt katmanlarına doğru süreklenir veya kimyasal tepkimeler nedeniyle atmosfere karışır. Gübre şerbeti ise, bu çözünme hızını artıracağı için, çok daha çabuk etki gösterir. Bitkiyi dikeceğimiz zaman verdiğimiz gübrenin yanında, sulama suyuna karıştıracağınız gübre şerbetini, bitkinin gelişim sürecine bağlı olarak bir kaç hafta arayla verebilirsiniz.
Yaparken dikkatli olun
Gübre şerbetini, gübreyi suya koymaktan ibaret sanmak bir çok zararı beraberinde getirebilir. Bazı püf noktalarına uymak zorunluluğu vardır. Mesela her gübre aynı oranda aynı suyla karıştırılıp, aynı oranda sulama suyuna konulmaz.
Suyun kalitesi de önemli
Her türlü organik gübre yapımında suyun kalitesi önemlidir. Bitki özütleri veya gübre şerbeti yaparken dikkat edilecek ilk nokta, suyun kalitesidir. En iyi su ‘yağmur suyu’dur. Yağmur suyu hasadı yapabiliyorsanız mutlaka yapın, yapamıyorsanız, çeşme sularındaki ‘klor’un işimizi zorlaştıracağını ve kimyasal tepkimeler sonucu elde etmek istediğimiz sonuçlarda sapma olacağını unutmayın.
Bu nedenle, varsa yağmur suyu, yoksa ağzı açık ve metal olmayan bir kapta 3 gün bekletilmiş ve bu bekleme sırasında büyük bir kepçe yardımıyla çırptığınız çeşme suyunu kullanabilirsiniz.
Gübre ve suyun oranları
İşin püf noktalarından biri de, hangi gübreyi, ne oranda suyla karıştıracağınızdır. Gübrelerin nitelikleri nedeniyle farklı oranlar kullanmak zorundasınız.
Kabaca sıralamak gerekirse:

   Sığır gübresi: 1 birim gübre 3 birim su
   Solucan gübresi: 1 birim gübre 4 birim su
   Koyun, keçi gübresi: 1 birim gübre 5 birim su
   Güvercin, tavuk gübresi: 1 birim gübre 10 birim su şeklindedir.
   Bitki özütleri de genelde 1 birim gübre ve 10 birim su şeklinde formüle edebiliriz.
: Gübre şerbetinin oranlarını iyi belirleyin.
2: Gübre şerbeti oranına göre su ilave edin.
3: Bitkilerin köklerine sulama suyu olarak koyun.

Bekleme süresi ne olmalı?
Burada farklı görüşler mevcut, hepsinin kendince haklılık payları vardır. Gübreyi ne kadar çok suyun içinde bekletirseniz o oranda besin maddeleri suya karışacaktır. Özellikle ‘azot’ fazlaca birikeceği için, sebzelerde dallanma, koflaşma, anormal büyümeleri tetikler. Bu konu biraz da gübre şerbetini; hangi bitkinin hangi büyüme evresinde kullanacağınız, nerede kullanacağınız ve hangi hayvanın gübresini kullanacağınıza bağlı olarak değişebilir.
Domateste fazla azot sıkıntı yaratacak, anormal dallanma ve gövde büyümesi oluşturacak, toprak içindeki kalsiyum, domates bitkisine yeterli olmayacak ve bunun sonuçlarından biri olan ‘çiçek burnu çürüklüğü’ne davetiye çıkartacaktır. Öte yandan, azot isteği fazla olan sebzelerde inanılmaz fayda sağlayacaktır. Kış sebzelerinde, soğak toprağı bertaraf ederek, köklenmeyi artıracaktır. Bununla birlikte evimizdeki çiçekleri beslemek istiyorsak, fazla azotun bize sağlayacağı artıları gözden kaçırmamak gerekir.
Zamanlamayı ayarlamak gerekir
Aslında gübre şerbetini yapmaya başladığımız tarih ve kullanacağımız bitkinin yetiştirme teknikleri önemli... Mesela domates yetiştiriyoruz. Domatesleri tarla-bahçe veya saksıya diktikten sonra yandırma işlemini yaptığımızı farz edersek, ilk sulama aşağı yukarı 10 gün sonra yapılacaktır. Gübreyi şerbet olması için hazırlıyoruz ve oksijen destekli bir sistem kurduk diyelim. İhtiyaç duyacağımız gübre oranını ve hangi sulama periyodunda kullanacağımızı belirledikten sonra, ihtiyaç duyulan gübre şerbetinin yapılması için domatesleri diktiğimiz günün 10 gün sonrasına yapmaya başlarsak, bize geriye kalan 7 günlük zaman, çok kuvvetli bir gübre şerbeti elde etmek için gerekli süreyi verecektir. Ancak oksijensiz bir ortam yaratacaksak, yani direk suya koyup üzerini kapatmayı düşünüyorsak, 3 gün önce başlamak, ilk sulama suyundaki azot miktarı için gerekli yoğunluğu sağlar.
UNUTMAYIN: Ancak ikinci sulama periyodunda, daha kısa süreli bir bekleme yapmalı, gübre şerbetinin 2’inci gününde kullanmalıyız. Bu zamanlamayı ve teknikleri kendinize, kullandığınız gübre çeşidine ve yetiştirdiğiniz bitkiye göre ayarlamalısınız.
Gübre şerbeti için düzenek hazırlama
Gübre şerbetini, kapalı bir kutunun içine koyduğunuz gübre ve suyla birlikte de yaparsanız. Bu tarz bir gübre şerbeti üretimi yapacaksanız dikkat etmeniz gereken oranlar ve bekleme süresidir. Çünkü bu tarz bir üretim sırasında, fazla bekleme, oksijensiz ortamda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır. Ağzı açık olarak bekletmek, koku yapacağı için, özellikle evlerde pek önermem. Ancak, kuracağınız basit bir düzenek hem gübre şerbeti, hem de kompost çayı yapımı için çok elverişlidir.
Bu sistem için gerekli olan metaryaller:
   50 lt civarında musluklu kapaklı bir bidon
   Akvuryum hava pompası ve havataşı
   Gerekli oranda akvaryum boruları
   Delikli sac
   Evlerde kullanılan Tül
   Matkap ve bağlantı parçaları


Gübre şerbeti veya kompost çayıdüzeneği için kullanacağınız musluklu bidonun kapasitesi tamamen size bağladır. İhtiyaçlarınız oranında bir kap edinin yeter. Kabın dibine delikli sacı, yaklaşık 10 veya 15 cm yukarıda bir yer oluşturacak şekilde sağlamca yerleştirin. Bu iş için, kare bir kap çok daha rahat çalışmanızı sağlar. Bidonun kenarlarından 5 cm fazla kestiğiniz sacın bu 5 cmlik yerlerini kıvırarak bidona sabitleyebilirsiniz. Yuvarlak bidonlarla biraz daha uğraş vermeniz gerekebilir. Ama mutlaka bu bariyeri oluşturun ki; üzerine koyacağımız tülü sabit tutsun. Bidonun dibine akvaryum havataşını yerleştirin ve sacı sabitlediğiniz yerin altından bir delik açarak, akvaryum hortumlarını buradan geçirin. Geçirdiğiniz hava borularını hava taşına bağladıktan sonra, deliğin su sızdırmaması için önlem alın. Bunun için bir çok metod var. İsterseniz suya dayanıklı sıvı conta sıkın, isterseniz suya dayanıklı sıvı yapıştırıcılarla sabitleyin, yeterki su sızdırmasın... Tülün üzerine oranlar sabit tutularak gübre veya kompost konulduktan sonra, üzerine suyu koyun ve hava taşını çalıştırın... Gerekli sürelerin tamamlandığı zaman, musluktan gübre şerbetinizi veya kompost çayınızı alıp kullanabilirsiniz. Dönemsel olarak, gübre ve su miktarını kontrol ederek, gerekli takviyeleri yapabilirsiniz.
(Kompost çayı yapımı ve faydalarını başka bir yazıda genişçe ele alacağım)
Delikli sacı sabitleme konusunda sıkıntı yaşarsanız, içine tül gerdiğiniz, bol delikli bir kovayı bidonun içine askı yaparak asabilirsiniz. Veya kahve çuvalı gibi hem geçirken, hemde parçların suya karışmasını engelleyevek bir metaryalin içine koyduğunuz gübreleri, direk suyun içine bırakabilirsiniz. Ama havataşını mutlaka koyun...
Bu düzenekten elde ettiğiniz gübre şerbetini, sezon boyunca kontrollü bir şekilde kullanma şansınız var.
Gübre şerbeti ile sulama zamanı ve sıklığı
Gübre şerbetini sulama suyuna ilave edeceğiniz için, sebzelerin sulama ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kullanın...

   Gübre şerbetinin kullanım sıklığı bitkilerin yaşam döngüsüne göre ve şerbetin temiz su ile karıştırılma oranına göre de değiştiğini anlatmıştık. Bu ilkeleri göz önünde bulundurun...
   Gübre şerbetini, bitki besin maddesi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğunuz bitkilerin gelişim sürecinde kullandığınız sulama suyuna, belli oranlarda karıştırarak kullanın...
   Sebzelerde, ilk hasat zamanına kadar verilen ölçülerde, daha sonraki süreçlerde oranları gübre şebreti lehine azaltarak kullanabilirsiniz.
   Bahçe süs bitkilerinde yaz ortasına kadar kullanabilir, Lale ve benzeri sadece baharlık soğanlı bitkilerde çiçek açtıkları zaman bir defa verirseniz iyi olur.
   Zambaklara, ilkbahar ortasında bir defa, çiçek açtıkları zaman bir veya iki defa uygun aralıklarla tekrar edebilirsiniz.


NOT: Eğer toprak çok fazla kurumuşsa bitkilerinizi akşamdan az sulayın, sabahleyin gübre şerbeti ile ayrıca sulayın.

Gübre şerbetinin Kullanım Miktarı:

   Saksılar için bir su bardağı (200 cc) Gübre Şerbeti 1 litre suyla sulandırıp her bitkiye bir su bardağı gelecek şekilde haftada bir kullanılır.
   Bahçelerde ve tarlada dikimden 15 gün sonra (domateste yandırmayla birlikte 17 gün) sulama esnasında haftada bir sulama suyuna katabilirsiniz. Ayrıca bir litre suya 200 cc gübre şerbeti sulandırıp, her bitkinin köküne bir su bardağı ve her hasattan sonra sulama suyu ile birlikte kullanılır..

İncir aşısında püf nokta:

Yarma aşısını vb gibi yaptığınız incir aşısına ateşte eritilmiş ısıtılmış aşı macunlarını kullanmayın. İncir aşı kaleminin kabuğu çok ince ve içi boştur bundan dolayı sıcak olan aşı macunları kalemi yakmaktadır. Soğuduğunda sürdüyünüzde ise, (ki doğru dürüst sürülemiyor ) tam yapışmadığından kuruduğunda o macun kabarma oluyor parçalanıp dağılabiliyor dökülebiliyor. Ağaç hava ve su kapabildiyinden dolayı aşı mallesef düzgün bile yapılmış olsada tutmuyor.

Çözüm: aşı yerini çamurla, toprakla, veya kil ile sıvazlayın, ardından iyice pamuklu bir bezle, kağıt ile, naylon ile, streçfilm ile aliminyum folyo ile hava almıyacak şekilde sarıp bağlanması ve üstüne torba, veya pet şişelerini kullanarak toprak ile doldurulması yaptığınız aşının tutması için daha yararlı faydalıdır.(ıslak adam arkadaşımızdan)

Balkonda Çuvalda Patates Nasıl Yetişir

Balkonda Patates yetiştirmek için bir adet gübre çuvalı dere kumu gübre toprak ve tohumluk iyi cins patates,

Bol gübreli toprağa Biraz kum karıştırılır, Az bir toprak koyup patatesleri yerleştirilir, Üzerlerini yine toprakla kapatılır, Biraz sıkıştırıp ara ara sulanır, Sürgünler çıktıktan sonra üç dört kat yaprak hep dışarıda kalacak şekilde diğer kısımları hep toprakla örtülür, Yani bitki uzadıkça toprakla örtüyoruz kat kısmını. Bu toprak altına yeni giren her kısımdan yeni yumru yapacak. Çiçek açana kadar bu örtme işlemine devam ediyoruz. Yapraklar solmaya dönmeden suluyorum. Çiçekler kuruduktan sonra çuvalı açıyoruz, Yumruları ayırıyoruz,. Çok ta lezzetli oluyor.

ZEYTİN HAKKINDA=
Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi
Zeytin ağacı uygun sökülme yapılırsa,taşınabilir.
Zeytin ağacı farklı bölgeye taşındığında,ağaç kendini o bölgeye uygun hale getiriyor.
Zeytin ağacı yaşlandıkça içi boşalır ama meyve vermeye devam eder.
Rize dışında (aşırı nemli olduğu için) her yerde zeytin yetişebilir.
Zeytin ağacında Nisan'da çiçekleme başlıyor.
Gece gündüz arasında sıcaklık farkı,10 derece olursa zeytin çiçeğini döker ve zeytin olmaz.
Çiçeklenme döneminde ağaca hiçbir müdahale edilmemesi gerekiyor.
Kasım ayından sonra,ağaçta meyve bırakılmamalı..
Kasım'dan sonra ağaç dinlenmeli..
Hiç yağış almayan bir bölgeyse,yılda 4 kez sulama yapılmalı..
Meyve veren ağaçtan diğer ağaca aşılama yapılabilir.
Zeytinin yeşil ve ala olduğu dönem,zeytinyağının en kaliteli olduğu zamandır.
Siyah zeytinden yapılan zeytinyağında E vitamini artar.
Zeytin ağacı budama yapılırken,her ağaçtan sonra budama aracı çamasır suyuyla temizlenmeli ki bir ağaçtaki hastalık diğerine geçmesin.
Sırıkla zeytin toplarken bir sonraki sene çıkacak meyvenin gözenekleri söküldüğü için uygun değil..
Toplanan zeytinlerin,20.25 kg.lık hava alabilen üzeri açık,kasalarda taşınması gerekiyor.Güneş altında kalmadan..
Toplanan zeytinlerin 2-6 saat arasında fabrikaya gitmesi gerekiyor.
Zeytin çuvallara konursa ölür ve zeytinyağı kalitesiz olur.
Toplanan zeytinler +5 derecede depolanabilir.

Taze Yanmamış hayvan gübresi toprağa atılırmı, At gübresi kullanmak yararlımı,

Önü sıcağa gelen dönemlerde hayvan gübresi uygulamalarında dikkat edilmesi gerekir. Kışa girerken kaba bellenmiş veya iri kesekli pulluk ile devirme işlemi yapılmış toprağınıza yanmamış gübre verebilirsiniz. Yanmamış taze Gübre toprağa karıştırılmadan 1 -2 ay kış yağışını almalıdır. Bu arada taze gübre yanmış hale gelecektir. Bilahare toprak tırmıklanarak Ekim yapılabilir hale getirilir. At gübresi sanılanın aksine toprak fiziki yapısını daha iyi düzeltir. Bu gübre içindeki organik kuru madde miktarı diğerlerine göre daha fazladır. Atlar tek tırnaklı diğerleri çift tırnaklıdır. Çift tırnaklı hayvanlar geviş getirir sindirim yapısı farklıdır. At gübresini yakından incelediğimizde genellikle daha kuru ve lifli olduğunu görürsünüz. İşte bu zengin lif yapısı toprağın fiziki yapısını daha iyi hale getirir. Yanmış haldeki at gübresini ise yazın dahi kullanabilirsiniz. Toprağın daha fazla nem tutmasını sağlar. Bitki besin maddeleri yönünden de diğerlerinden hiç geri yönü yoktur. Özellikle zeytin ağaçlarında yaptığımız bir uygulamada gözle görülür iyileşmeleri gördük. Meyve tutumu, iriliği, yağ oranı vb. Keşke her zaman bulsakta kullansak derim..

Tarlalarda Susuzluk Sorununa nasıl çözüm üretilir, Turp ekilerek Toprağın susuzluğu giderilirmi

Kumlu susuz topraklarda su sıkıntısı olan bölgelerde arazilere turp ekerek su sorununa enaz %40 bir çözüm bulabilirler yillardir deneyerek saglikli bir sonuc elde ettik.
Turplar olgunlasinca bahar aylarinin yani bu gunlerine deng geliyor tarla sürülür turplar yagmurda su toplar sıcak gunlerde suyu serum misali topraga yavas yavas salar ve susuzlugu birnebze olsada topragi doyurur


Tarım Takvimi

Ocak ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri:
Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri yapılır.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadele yapılır.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli ilaçlamalar yapılır.
Tarla faresi kontrolleri sonucunda, gerekli mücadele uygulamaları yapılır.
Bütün meyve bahçelerinde kabuklu bit ve torbalı koşnile karşı kış ilaçlaması yapılır.
Kalem aşıları için uygun kalemler alınır ve saklanır.
Bütün bağlarda kabuklu bit ve torbalı koşnile karşı kış ilaçlaması yapılır.
Kalem aşıları için uygun kalemler alınır ve saklanır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri:
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklere koruyucu amaçla kuduz aşısının uygulanır.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Yeni bal sezonu için iş akış planı yapılır. Hedefler belirlenir.
Arılar kış salkımı oluşturması sebebiyle fazla rahatsız edilmemeli ve bu salkım bozulmamalıdır.
Kovanların  üst kapaklarının yağmur ve kar nedeniyle su alıp almadığı kontrol edilir. Rüzgârdan etkilenen kapaklar düzeltilir.
Eldeki balların toptan ve perakende satışına devam edilir.

Şubat Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri:
Şubat ayının ikinci yarısından sonra soğan ve sarımsak ekilebilir.
Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri devam eder.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadeleye devam edilir.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli ilaçlamalar yapılır.
Tarla faresi kontrolleri sonucunda, gerekli mücadele uygulamaları yapılır.
Meyve bahçelerinde çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesi yapılır.
Fidan yerleri işaretlenir ve çukurları açılır.
Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde ayın ortasından sonra fidan dikimleri yapılır.
Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde meyvelerde ayın ortasından sonra budama çalışmaları  başlanır  ve devam edilir.
Bütün meyvelerde çeşitli zararlı ve hastalıklarla karşı bordo bulamacı atılır.
Seralarda yeşil soğan, roka ve marul hasadı devam eder.
Bağ fidan yerleri işaretlenir ve çukurları açılır.
Hava ve toprak şartları uygun gittiği takdirde ayın ortasından sonra bağ çubuğu dikimleri yapılır.
Bütün bağlarda çeşitli zararlı ve hastalıklarla karşı bordo bulamacı atılır
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri:
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklere koruyucu amaçla kuduz aşısının uygulanır.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Hastalıktan ari işletmelerin denetlenmesi ve kontrolü
Serosörvey çalışmalarının yapılması
Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara genç ve ergin aşılamanın yapılır.
Kovanlarda tamir ve boya işleri yapılır.
Çerçeve tamiri ve petek takma işi yapılır.
Ay sonuna doğru kovanlar kışlatma yerinden alınarak yeni yerlerine nakledilir.
Arı sicil defteri gözden geçirilerek kovanlar hakkında bilgi sahibi olunur.
Arıların beslenmesi ve kek yapımı için gerekli (şeker, bal, polen) malzemeler temin edilerek kek yapımına başlanır.
Bu mevsimde hava ısısının uygun olduğu durumlarda arılar dışarı çıkar. Tedbirli olmak açısından ve kovan içi ısının korunması amacıyla kovan fazla karıştırılmamalıdır.
Arı konaklama yeri tespit edilir.

Mart Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri:
Her türlü tarla ziraatı için toprak işlemesine devam edilir. İşleme ile birlikte gübreleme yapılır. Kaymak bağlamış tarlalar tırmık ve kazayağı ile kırılarak hububatta kardeşlenme de sağlanmış olur. Güzlük ekim yapılan yerlerde ikinci azot uygulaması yapılır.
Yazlık hububat ekimi devam eder. Bu arada çayır-mera ve yem bitkilerinin ekimi ve tütün fidelikleri tesisine başlanır.
Hububat bitkilerine kardeşlenme döneminde ikinci kısım (üre) azotlu üst gübre verilir.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadeleye devam edilir.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli ilaçlamalara devam edilir.
Meyve bahçelerinde çeşitli zararlı ve hastalıklarla kış mücadelesine devam edilir. Gözler patlamadan bordo bulamacı uygulamasına başlanır.
Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir.
Fidan dikimine devam edilir.
Meyvelerde budama ile birlikte kalem aşılarına başlanır.
Bahçelerde sap saman yakılarak kırağı ve don zararı önlenmelidir.
Seralarda yetiştirilecek olan hıyarların tohumları ekilir.
Tarla ziraatı yapılacak olan yerlerde yazlık sebzeler için fide yastıkları hazırlanır.
Bahçede, serada, sıcak ve ılık yastıklardaki zararlı ve hastalıklarla mücadele edilir.
Bağ kurulacak yerlerde ve eski tesislerde toprak işlemesi ve gübrelemeye yapılır.
Bağ fidanı dikimine devam edilir.
Bağların kışlık  budaması yapılır.
Bağlarda kalem aşılarına başlanır.
Çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı mücadeleye devam edilir.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri:
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
İlkbahar şap aşılama döneminde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara koruyucu şap aşısının yapılır.
Küçükbaş hayvanlara koruyucu amaçla ppr aşısının yapılır.
Arılarda İlkbahar bakımı ve genel kontrol yapılır.
Kovanlarda temizlik ve rutin bakım  işlerine başlanır. Kovan içinde bulunan ve kışlatmadan kalan fazla malzemeler çıkartılır.
Gıda stoku az ve zayıf kovanlar beslemeye alınır. Soğuk havalarda bilhassa kekle besleme önerilir.
Arı populasyonunun en az olduğu bu dönemde Varroa mücadelesi  yapılarak ilaçlama tamamlanır.
Kışlatma yerinde sıkışık durumda olan kovanların yeri değiştirilir ya da kovanların arası açılır.
Genel muayene sonrasında arı sicil defterine arıların genel durumu  kaydedilir.
Kovandaki eski ve yıpranmış petekler çıkartılarak yenisiyle değiştirilir.
Arılıkta çevre temizliği yapılır. Devamlı kullanılan malzemeler arılığa getirilir.
Arılar kışlatma yerinden alınarak yeni konaklama yerine nakledilir.

Nisan Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Nisan ortalarına kadar hububatta azotun (Amonyum nitrat) üçüncü kısmı sapa kalkma döneminde verilir.
Bu ayın ilk haftasında ayçiçeği ekimine başlanmalıdır.
Bu ayın sonuna kadar çeltik tavaları hazırlanmalıdır.
Bu ayın ortasından itibaren pancar ekimine başlanmalıdır.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli mücadeleye devam edilir.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli ilaçlamalara devam edilir.
Hububat hastalıklarına karşı koruyucu uygulama çalışmalarına başlanır.
Meyve bahçelerinde çiçeklenme döneminde mücadele işlemleri durdurulur.
Sebze fideliklerinde hastalıklara karşı gerekli mücadele uygulamaları yapılır.
Meyve bahçelerinde toprak işlenmesi devam eder ve yabancı otlarla mücadeleye başlanır.
Yeni dikilen meyve fidanlarında sulama devam eder.
Mart ayı sonunda iklim elverişsiz olmuşsa kalem aşılarına devam edilir.
Bahçelerde görülen ve görülebilecek hastalıklarla zararlılara karşı mücadele yapılır. Ancak çiçek devresinde mücadele durdurulur.
Bahçelerde sap saman yakılarak kırağı ve don zararı önlenmelidir.
Hıyar fideleri seralara dikilmelidir.
Sıcak yastıklara açık yetiştiricilik için tohumlar ekilmelidir.
Bağlarda toprak işlenmesi devam eder ve yabancı otlarla mücadeleye başlanır.
Bağların boğazları açılır, boğaz kökleri kesilir.
Mart ayı sonunda iklim elverişsiz olmuşsa kalem aşılarına devam edilir.
Hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri:
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
İlkbahar şap aşılama döneminde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara koruyucu şap aşısının yapılır.
Küçükbaş hayvanlara koruyucu amaçla ppr aşısının yapılır.
Arılarda rutin bakım ve kontrole devam edilir.
Kovanda eski ve küflenmiş petek varsa yenisiyle değiştirilir.
Kovanda bulunan bölme tahtası çıkartılır ve kovana yeni petek ilavesi yapılır.
Kek veya şeker şurubuyla teşvik beslemesi yapılır.
Balı yetersiz olan kovanlara bal ve polen desteği sağlanır. Zayıf kovanlar birleştirilir. Öksüz kovanlara ana arı verilir.
Bu ayın sonundan itibaren ana arı yetiştiriciliğine başlanır.
Yavru hastalıklarına karşı gerekli önlem alınır. Eğer hastalık mevcutsa bu kovanlar işletmeden uzaklaştırılarak ayrı bir yerde bakıma tabi tutulur.
Arıların beslemesi bilhassa akşamüzeri yapılarak yağmacılığa engel olunur.
Flora takibi yapılır.
Arı beslemesinde yavru üretimini teşvik ve koloninin ihtiyacının karşılanması  için polen toplanır.  

Mayis Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri:          
Yazlık ekim yapılacak tarlalarda yüzeysel toprak işleme ve gübreleme yapılır. Kaymak kırma, çapa ve ot alma amacıyla tırmık ve kültivatörle toprak işlemesi devam eder.
Fideliklerde yetiştirilen sebze fideleri ay sonuna kadar tarlaya dikilir.
Sulama, çapalama, hereğe bağlama, seyreltme ve diğer bakım işleri yapılır.
Özellikle bu ay zararlı ve hastalıklara karşı dikkat edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
Hububatta çok kurak durumda bir kere sulama yapılabilir.
Bu ayın ilk haftasında ayçiçeği ekim tamamlanmalıdır.
Çeltik ekim öncesi kompoze alt gübresi bu ayın ortasına kadar verilerek ay sonuna kadar ekim tamamlanmalıdır.
Bu ayın ortalarına kadar pancar ekimi tamamlanmalıdır.
Ayçiçeğinde yabancı ot mücadele çalışmalarına başlanır.
Sebzelerde yabancı ot, hastalık ve zararlı mücadelesi yapılır.
Meyve Hububat hastalıklarına karşı koruyucu uygulama çalışmalarına devam edilir.
Meyve bahçelerinde çeşitli zararlı ve hastalıklarla mücadeleye devam edilir.
Bahçelerde toprak işlemesi çapa ve sürüm şeklinde devam eder. Toprak işlemesiyle birlikte ihtiyaç olduğu takdirde azotlu gübreler verilir.
Bahçede her türlü bakım, taçlandırma, budama, uç alma, çap ve sulama işleri yapılır.
Görülebilecek her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilir.
Fasulye, nohut gibi baklagillerin ekimleri yapılır.
Her çeşit sebze için gerekli gübreleme yapılır.
Çapalama, sulama işleri devam eder.
Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
Seralara dikilen fidelerin bakım, hastalık ve zararlılarla mücadelesine devam edilmelidir.
Seralarda hıyar hasadı başlar, bakım ve gübreleme işlerine devam edilir.
Bağlarda toprak işlemesi çapa ve sürüm şeklinde devam eder. Toprak işlemesiyle birlikte ihtiyaç olduğu takdirde azotlu gübreler verilir.
Bağlarda Sürgün, salkım seyreltmesi yapılır. Çıkan yazlık sürgünler tellere bağlanır.
Bağlarda Mildiyö ve küllemeye karşı mücadele yapılır. Diğer zararlılarla savaşılır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Serosörvey çalışmalarının yapılır.
Serbest veteriner hekim muayenelerinin denetimlerinin yapılır.
Bölgemizde oğul üretimine bu aydan itibaren başlanır.
Ana arı yetiştiriciliğine başlanır.
Kolonideki yaşlı ana genç ana ile değiştirilir.
Rutin bakım ve kontrol işlerine devam edilir.
Kovan giriş delikleri genişletilir.
Zayıf kovanlara güçlü kovanlardan yavru desteği sağlanır.
Gezginci arıcılık için flora takibi yapılır.Bahar balı için arılar floraca zengin yer ve bölgelere nakledilir.
Arı sayısı çoğaltılmak isteniyorsa bölme veya devşirme yöntemiyle oğul üretimi gerçekleştirilir.
Alınan oğullar bakım ve beslemeye alınır.
Bu ayda işletmede destek kolonileri ve şampiyon kovanlar oluşturulur.
Arıların petek işlemeyi teşvik için 1/1 oranında şeker şurubuyla beslenir.
Arı hastalıklarına karşı gerekli tedbirler alınır.
Sepet kovandan fenni kovana aktarma yapılır.
İşletmedeki performansı yüksek damızlık koloniler belirlenir.

Haziran Ayinda


Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Genel olarak toprak sürümü bitmiş olmalıdır. Ancak, anızlar bozularak da ikinci mahsul ekimi için toprak hazırlanır.
Hububat bitkileri süt olum dönemi olan bu ayda ihtiyaç durumuna göre sulanabilir.
Bu dönemde ihtiyaç durumuna göre ayçiçeğinde bir sulama ve çapa yapılabilir.
Bu ayın ortalarına kadar çeltik kardeşlenme döneminde ikinci azotlu (amonyum sülfat) gübre verilmelidir.
Sebzelerde yabancı ot, hastalık ve zararlı mücadelesi yapılır.
Meyve bahçelerinde görülebilecek zararlı ve hastalıklarla mücadeleye devam edilir.
Mısır ve ayçiçeğinde bozkurt ve tel kurtlarına karşı kontroller yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.
Çeltikte yabancı ot kontrolleri ve mücadele çalışmaları yapılır.
Süne mücadelesi uygulamaları yapılır.
Hasat öncesi boş ambar temizlik ve ilaçlamaları yapılır.
Bahçelerde toprak işlemesi devam eder.
Sürgün göz aşısı başlar.
Sulama, çapa ve her türlü bakım sıkı bir şekilde ay boyunca yürütülür.
Şeftali ve elmalarda seyreltme yapılır.
Meyve ağaçlarında görülecek her türlü hastalıklara karşı mücadele yapılır.
Erik, kiraz hasadı başlar, ambalajlanarak piyasaya sevk edilir.
Sebzelerde çapalama, sulama ay boyunca devam eder. Azotlu gübreler sulama ile verilir. Boğazlar doldurulur.
Her türlü sebze hastalık ve zararlılarına karşı mücadele devam eder.
Örtü altında yetiştirilen sebzelerde hasat devam eder.
Bağlarda bazı bölgelerde toprak işlemesi ve ihtiyaç duyulması halinde azotlu gübreleme devam eder.
Bağlarda, uç alma, koltuk alma, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Bağlarda her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri:
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara genç ve ergin aşılamanın yapılır.
Kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklere koruyucu amaçla kuduz aşısının uygulanması
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara koruyucu amaçla şarbon aşısının yapılır.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibinin yapılır.
Hastalıktan ari işletmelerin denetlenmesi ve kontrolü yapılır.
Güçlü kovanlara ballık konur.Arılar, nektar toplamaya hazır hale getirilir.
Kuluçkalıkta bulunan sırlanmış ballar üst kattaki ballığa alınır. Yerine yarım ballı veya boş petek ilave edilir.
İşletmede arı sayısı artırılmak isteniyorsa bir kısım bölme işlemine bu ayda da devam edilir.
Alınan oğullar bakım ve beslemeye devam eder.Güçlü kovanlardan alınan yavru desteği ile güçlenmesi sağlanır.
Arıların oğula kaçmaması için gerekli önlem alınır.Eğer arı sayısı çoğaltılmak isteniyorsa suni oğul alınır.
Nektar akımının az olduğu bölgelerde flora takip edilerek bölge içi gezgincilik yapılır.
Bal hasadına ön hazırlık yapılır.Kovanları aşırı sıcaktan korumak için kovan üzerine gölgelik yapılır.
Arılar bal mevsimine hazırlanır.
Petek işleme ve yavru gelişimini teşvik için, nektar akımının kıt olduğu hallerde takviye besleme yapılır.
Ana arı yetiştiriciliğine devam edilir.

Temmuz Ayinda


Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Hasadı yapılan hububat tarlalarında anız bozulur. Nadasa bırakılmış tarlalarda ot mücadelesi ve yeşil gübre ihtiyacı nedeniyle ikileme, üçleme yapılır.
İkinci mahsul olan bitkilerin ekimi yapılır.
Çapalama, sulama, boğaz doldurma, seyreltme, sırıklara bağlama gibi bakım işleri devam eder.
Her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılır.
Bu ayın ilk haftasında arpa hasadı yapılmalı ve ay ortasında ise buğday hasadına başlanmalıdır.
Ayçiçeğinde süt olum dönemi olan bu zamanlarda bir sulama yapılabilir.
Hububat hasadından hemen sonra gölge tavında tarlaların sürümüne başlanmalıdır.
Çeltikte sapa kalkma dönemi olan bu zamanda ay ortasına kadar üçüncü azotlu (amonyum sülfat) verilmelidir.
Sebzelerde yabancı ot, hastalık ve zararlı mücadelesine devam edilir.
Çeltikte yabancı ot kontrolleri ve mücadele çalışmalarına devam edilir.
Çeltik hastalık ve zararlılarına karşı gerekli kontroller yapılarak mücadele tedbirleri alınır.
Meyve bahçelerinde görülebilecek zararlı ve hastalıklarla mücadeleye devam edilir.
Meyve ağaçlarında görülecek her türlü hastalıklara karşı mücadele yapılır.
Kayısı, Şeftali, vişne gibi meyvelerin hasadı başlar, ambalajlanarak piyasaya sevk edilir.
Sık sık sulama yapılır. Ot alma ve çapalama işleri devam eder.
Mayıs ayı içersinde tarlaya dikilen sebze fidelerinin hasadına başlanır.
Sonbahar turfandası olarak ekilecek sebzeler için soğuk yastık hazırlanır. Tohumların ekimi yapılır.
Sebzeler sık sık sulanır. Çapalama ay boyunca devam eder.
Her türlü sebze hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
Çapalama gibi bakım işleri yürütülür.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibinin yapılır.
Hastalıktan ari işletmelerin denetlenmesi ve kontrolü yapılır.
Kovanlarda rutin bakım işleri devam eder.
Olgunlaşan ve sırlanmış ballar alınır. Hasat edilen bu ballar dinlendirildikten sonra uygun kaplara yerleştirilir.
Kovanları aşırı sıcaklardan korumak için kovanların havalandırmasına özen gösterilir.
Ballı peteklerin aşırı sıcaklardan zarar görmemesi için kovan üzerine ot, sap vb. malzemeyle gölgelik yapılır.
Bal ile dolmuş petekler alt kattan alınarak olgunlaşmaları için üst kata çıkartılır. Bunun yerine yarım ballı veya sırlanmamış çerçeveler konulur.
Bal hasadına başlanır.
Su kaynağına uzak alanlarda arılara su temin edilir.

Ağustos Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Anızların bozumuna devam edilir. Bazı yerlerde sonbahar ekimi için, bazı yerlerde de ikinci mahsul için toprak işlemesi yapılır.
İkinci mahsuller ile Sonbahar ekimleri yapılır.
Sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Her türlü hastalık ve zararlılar ile mücadele devam eder. Ambarlarda da zararlılarla mücadele edilir.
Hububat ve diğer tarla bitkileri hasadı devam eder. Harman işleri yürütülür. Ürünler ambarlanır, ambalajlanır, pazara sevk edilir ve değerlendirilir. Ambarlarda ürünler tekniğine uygun şekilde saklanır.
Erken ekilen veya erkenci ayçiçeği çeşitlerinde hasada başlanmalıdır.
Hububat ve ayçiçeği anızlarında tarla sürümlerine devam edilmelidir.
Sebzelerde yabancı ot, hastalık ve zararlı mücadelesine devam edilir.
Çeltik hastalık ve zararlılarına karşı gerekli kontroller yapılarak mücadeleye devam edilir.
Elma bahçelerinde hastalık ve zararlılara karşı gerekli önlemler alınır.
Meyve bahçelerinde durgun göz aşısı yapılmaya başlanır.
Her türlü meyve hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
Erik, şeftali, elma, armutların hasadı yapılır. Meyveler ambalajlanır. Pazara sevk edilir.
Son turfanda sebzelerin yerleri hazırlanır.
Son turfanda sebze tohumları ekilir, fideleri dikilir.
Sebze bahçelerinde çapa, sulama gibi bakım işleri yürütülür.
Her türlü sebze hastalık ve zararlılarına karşı mücadele tekniğine uygun şekilde yapılır.
Hasat ay boyunca devam eder. Sebzeler uygun ambalajlara konarak pazara sevk edilir.
Seralarda hasat sona erdirilerek, son turfanda hıyar fidesi dikimi yapılmalıdır.
Bağlarda yaprak alma yapılır.
Her türlü bağ hastalık ve zararlıları ile mücadele edilir.
Bağlarda Erkenci sofralık çeşitlerin hasadına başlanır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Küçükbaş hayvanlara koruyucu koyun-keçi çiçek aşısının yapılır.
Kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklere koruyucu amaçla kuduz aşısının uygulanır.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahade altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Serosörvey çalışmalarının yapılır.
Hastalıktan ari işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü yapılır.
Bal hasadına devam edilir.
Hasadı tamamlanan ballar alınarak fazla petekler ayrı kovanlarda muhafaza edilir.
Arıların aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için; kovan içi havalandırmasına önem verilir. Kovan üzerine sap, ot vb şeylerle gölgeleme yapılır.
Su kaynağına uzak alanlarda arılara su temin edilir.

Eylül Ayinda


Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır. Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder.
Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.
Ayçiçeği hasadına devam edilir.
Hububat ve ayçiçeği anızlarında tarla sürümlerine devam edilir.
Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işleri yapılır.
Çeltik hastalık ve zararlılarına karşı gerekli kontroller yapılarak mücadeleye devam edilir.
Meyve bahçelerinde durgun göz aşılarına devam edilir.
Erik, şeftali, elma, armut, ceviz ve bademlerin hasadı yapılır. Meyveler ambalajlanır. Pazara sevk edilir.
Meyve bahçeleri son kez sulanır.
Yazlık sebzelerin hasadı sona erdirilmeli ve atıkları bahçelerden uzaklaştırılarak yakılmalıdır.
Kışlık sebzelerin ekimine devam edilir.
Sebzelerde sulamaya devam edilir.
Seralarda hıyar fidelerinin bakımına devam edilmelidir.
Şaraplık ve sofralık üzümlerin hasadına, pazarlaması ve çeşitli yollarla değerlendirilmesine devam edilir.
Bağlar son kez sulanır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Sonbahar şap aşılama döneminde büyükbaş hayvanlara koruyucu şap aşısının yapılması.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahade altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Kovanlarda rutin bakım işlerine devam edilir.
Çeşitli arı hastalık zararlıları ile mücadeleye başlanır.
Kışlatma için ön hazırlık yapılır ve bal stoku belirlenir.
Sonbahar yağmacılığına karşı gerekli önlem alınır.
Kovan giriş delikleri daraltılır.
Sonbahar teşvik beslemesine bu ayın ortasından itibaren başlanır. Arılara 1:2 oranında hazırlanan şurupla beslenir.
Kovandaki yaşlı ana imha edilerek yerine genç ana arı verilir.
Ballıkta bulunan sırlanmış ballar alınarak hasat işlemi tamamlanır.
Kek yapımında polen gereksinimini karşılamak için sonbaharda yeni açan çiçeklerden polen toplanır.

Ekim Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır. Sürümle birlikte toprakta geç erime yapan gübreler ile çiftlik gübreleri verilebilir. İkileme ve üçlemeler devam eder.
Güzlük hububat ekimi başlar ve ay boyunca devam eder.
Yeni ekilen hububatta ve diğer bitkilerde sulama, son çapalar ve bakım işleri devam eder.
Ekilecek tohumların ilaçlanması ve genel mücadele işleri yapılır.
Çeşitli endüstri bitkileri, baklagiller bostan ve hububatın hasadına devam edilir. Ambarlama ve değerlendirme işleri devam eder. Tütünlerde son yaprak kırması yapılır
Buğday ve arpa ekimine bu ayın ortalarında başlanmalıdır.
En geç bu ayın sonunda ayçiçeği hasadı tamamlanmalıdır.
Çeltik hasadına başlanıp en geç ay sonuna kadar hasat tamamlanmalıdır.
Pancar hasadına başlanmalıdır.
Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işleri yapılır.
Sürme ve Zabrus için tohumluk ilaçlamaları yapılır.
Yeni fidan dikimleri için sonbahar toprak hazırlığına başlanır.
Seralarda sonbahar yetiştiriciliği için topraklar hazırlanır, tohum ekimi ve fide dikimi yapılır.
Sonbahar turfandası sebzelerin sulama, çapalama ve bakımları devam eder.
Sonbahar turfandası sebzelerde görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.
Çeşitli sebzelerin hasadı ambalajı, pazara sevki ve değerlendirilmeleri yapılır.
Geççi sofralık üzümlerin hasadı ay ortalarına kadar yapılır.
Yeni fidan dikimleri için sonbahar toprak hazırlığına başlanır.
İyi yanmış ahır gübresi temin edildiği takdirde dekara 5 ton hesabı ile toprağa karıştırılır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Sonbahar şap aşılama döneminde büyükbaş hayvanlara koruyucu şap aşısının yapılması.
Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara genç aşılamanın yapılması.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahade altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Arılarda görülebilecek hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır.
Hasat edilen ballar sınıflandırılarak piyasaya sevk edilir.
Kovanda arılara yeteri kadar kışlık stok bal bırakılır.
Kovan üzerinde bulunan ballıklar alınır. Balı alınmış petekler ise uygun ortamlarda depoda muhafaza edilir.
Zayıf kovanlar birleştirilerek arıların kışa güçlü ve genç kadrolarla girmesi sağlanır.
Kuluçkalıktaki fazla petek ve ballar alınarak kovan içi bölme tahtasıyla daraltılır.
Arılarda görülen varroa zararlısına karşı mücadeleye başlanır.
Arılar yeni kışlatma yerlerine nakledilir.
Balı alınan boş petekler, petek güvesi zararlısına karşı uygun depolarda muhafaza edilir.

Kasım Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır.
Ay sonuna kadar pancar hasadı tamamlanmalıdır.
Ekilecek tohumlar ile ambarlarda mahsul muhafazası için mücadele yapılır.
Geç kalınmış harman işleri ile endüstri bitkileri hasadı (Pancar, pamuk, çeltik, v.s.) yapılır.
Buğday arpa ekimi en geç bu arın ortalarında bitirilmelidir.
Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işlerine devam edilir.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
Tarla faresi kontrolleri yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.
Yaprak dökümünden sonra meyve bahçeleri ve bağlarda bordo bulamacı ile uygulama yapılır.
Bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
Özellikle çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
Seralarda son turfanda sebzelerin sulama, çapalama işlemleri yapılır.
Zirai Mücadele işlerine kışlık sebzelerde devam edilir.
Son turfanda sebzeler hasat edilerek ambalajlanır, muhafaza edilir ve değerlendirilir.
Bağlarda bir sonraki yıl dikilecek fidanlar için toprak hazırlığına devam edilir.
Bağlarda çeşitli hastalık ve zararlılarla mücadele bordo bulamacı atılır.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
Brucella hastalığına karşı koruyucu amaçla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ergin aşılamanın yapılması
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Hastalıktan ari işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü yapılır.
Arılara yeteri kadar kışlık bal bırakılarak kışlatmaya alınır.
Hasat edilmiş ballar piyasaya sevk edilir.
Kışlatma yeri hazırlanarak arılar buraya nakledilir. Kışlatma esnasında arıların kuzey rüzgârlarından ve rutubetten korunmasına özen gösterilir.
Ekim ayında yapılamayan varroa mücadelesi bu ay içinde bitirilir.
Kovanda yeterli düzeyde bal stokunun olup olmadığı son defa kontrol edilir. Balı az ise bal ilave edilir.
Kullanılan arıcılık malzemeleri temizlenerek işletmede uygun yerde muhafaza edilir.
Hasat sonu elde edilen ve kullanım dışı eski petekler eritilerek mum haline getirilir.

Aralık Ayinda

Tarla, Bağ-Bahçe ve Zirai Mücadele Faaliyetleri :
Bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazırlığı yapılır
Bu ayın ortalarına kadar kışlık sebzelerin hasadı tamamlanmalıdır.
Ambar ve depolarda gerekli koruma tedbirleri alınarak mücadele işlerine devam edilir.
Zabrus için tarla kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
Hububatta yabancı ot kontrolleri yapılarak gerekli önlemler alınır.
Tarla faresi kontrolleri yapılarak gerekli mücadele tedbirleri alınır.
Yaprak dökümünden sonra meyve bahçeleri ve bağlarda bordo bulamacı ile uygulama yapılır.
Meyveler kış dinlenmesine girdiği için herhangi bir işlem yapılmaz.
Seralardaki geç turfanda sebzelerin hasadı, ambalajı ve değerlendirilmesi yapılır.
Bağlar kış dinlenmesine girdiği için herhangi bir işlem yapılmaz.
Hayvancılık ve Arıcılık Faaliyetleri :
Hayvan sağlığını korumak ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek amacıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalık taraması ve takibinin yapılarak hastalıkları epidemiyolojik olarak araştırılır.
Sağlık taramaları yapılır.
Büyükbaş hayvanlara tanımlama için küpe takılarak ve VETBİS veri tabanına işlenerek kimliklendirilir.
İnsanları ısıran kedi ve köpeklerin müşahede altına alınması amacıyla ısırık takibi yapılır.
Serbest veteriner hekim muayenelerinin denetimlerinin yapılır.
Hastalıktan arî işletmelerinin denetlenmesi ve kontrolü.
Arılar kovanlarında uygun ortamlarda kış dinlenmesine bırakılır.
Yılsonu genel bir değerlendirme yapılır. Mali bilanço çıkartılır.
Arı Sicil Defterindeki bilgiler derlenerek rapor haline getirilir ve işletmenin kapasitesi belirlenir.
Arıcılıkta Yıl içinde karşılaşılan güçlükler ve tespit edilen sorunlar giderilmeye çalışılır.
Hasat edilen ballar ambalaj ve paketleme yapılarak pazara sunulur.
Dönem içinde yarım kalan işler tamamlanır.
Kovan yapımı, tamiri ve boyama işleri yapılır.
Arıcılık eğitimine devam edilir. Eksik bilgiler tamamlanır.
Arılık yeri ara sıra kontrol edilir. Kovanlarda bir değişiklik varsa eski haline getirilir.


[Image: Ciftci-Takvimi.jpg]





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)