Thread Rating:
  • 7 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fransız Hekimi Re­ne Theophile Hyacinthe Laennec Kimdir?
#1
Oku-1 


Fransız Hekimi Re­ne Theophile Hyacinthe Laennec Kimdir?

René-Théophile-Hyacinthe Laennec (17 Şubat 1781 - 13 Ağustos 1826), Fransız hekim, steteskopun muciti.

Rene Laennec, 1816 yılının bir günü Paris sokaklarında dolaşırken iki çocuk görmüştür. Çocuklardan biri tahta bir sopanın ucuna kulağını dayamış, diğer çocuğunda tahtanın diğer ucuna iğneyle vurduğunu görmüştür. Daha sonra Laennec, kağıdı rulo yapıp iple bağlamış ve bunu hastanın göğsüne dayadığında kalp atışlarını duyabildiğini fark etmiştir. Bu alete Yunancada göğüs anlamına gelen "stethos" sözcüğünden gelen stetoskop adı verilmiştir.

Fransız hekimi (Quimper, 1781-Kerlouanec, 1826).

Nantes hastanelerinde başhekimlik yapan amcasının yanında yetişen Re­ne Theophile Hyacinthe Laennec, ay­nı kentte tıp öğrenimine başladı. 1800’de öğrenimini sürdürmek ama­cıyla gittiği Paris’te Corvisart’ın (1755-1821) öğrencisi oldu; 1802’de hekimlik ve cerrahi alanında iki ödül aldı. 1804’te tıp öğrenimini tamamla­dıktan sonra çok başanlı bir meslek yaşamı oldu. Önce Beaujon Hastane­si hekimi olan Laennec 1806’da atan­dığı Necker Hastanesi’nde kendini pratisyen hekimliğe ve patolojik ana­tomi araştırmalarına verdi. 1805’ten sonra köpek kistinin yapısını ortaya çıkardı. Ama özellikle solunum yolları hastalıklarıyla ilgilendi ve 1815’te ti­tizlikle sürdürdüğü gözlemlerinden el­de ettiği sonuçları öğrencilerine ak­tarmaya başladı.

Özellikle göğüs boşluğu bölgesi organlarının dinlenmesi­ni sağlayan stetoskopu buldu: 1817’den başlayarak üstünde çalıştı­ğı bu dinleme yönteminil819’da Traite de l’auscultation mediate (Dolaylı Dinleme İnceleme Kitabı) adlı yapıtında ayrıntılı biçimde ele aldı. Yapıtının ilk baskısında, parmakla vurma ve dinleme yoluyla bulduğu bütün belir­tilerin dökümünü yaptı. Algılanan her tür sesi ayrıştırarak inceledi ve günü­müzde hâlâ kullanılmakta olan terim­lerle belirledi. Ama ikinci baskısında, tek tek tanımladığı hastalıklar üstüne çalışmalarını yoğunlaştırdı ve bu ta­nımlama düzeni daha sonra tıp bilimi için bir örnek oluşturdu.

Laennec’in tanımladığı en önemli ak­ciğer hastalığı, kendisinin de yakalan­dığı verem oldu, basil kökenini bilme­diği bu hastalığı öbür solunum yolla­rı hastalıklarından belirgin bir biçim­de ayırdı.1822’de College de France’da tıp kür­süsüne getirilen, 1823’deyse Paris Tıp Fakültesi’ne profesör olarak atanan ve Krallık Tıp Akademisi üyesi olan Laennec 45 yaşındayken akciğer ve­reminden öldü.

AUF DEUTSCH


René Théophile Hyacinthe Laënnec
René Théophile Hyacinthe Laënnec
Stethoskop von René Laënnec, ca. 1820. Science Museum London.
Detailzeichnungen Stethoskop

René Théophile Hyacinthe Laënnec (* 17. Februar 1781 in Quimper; † 13. August 1826 in Kerlouarnec (Finistère)) war französischer Mediziner und Erfinder des Stethoskops.

Laënnec studierte in den Hospitälern in Nantes und war ab 1799 Wundarzt bei der Westarmee. Er studierte dann weiter unter Jean-Nicolas Corvisart in Paris und wurde 1816 Arzt am Hospital Necker zu Paris. Hier sammelte er seine Beobachtungen zur Auskultation mit dem von ihm erfundenen Stethoskop an Lungen- und Herzkrankheiten, die er 1819 und später (1826) in seinem Werk Traité de l’auscultation médiate (Paris 1819, 2 Bände; 4. Auflage von Andral, 1836, 3 Bände; deutsch von Meißner, Leipzig 1822) veröffentlichte.

1823 wurde er Professor am Collège de France und im folgenden Jahr Professor der medizinischen Klinik. Laënnec hat neben Leopold Auenbrugger, dem Entdecker der Perkussion, den Grund zu der exakten physikalischen Diagnostik der Krankheiten der Brustorgane gelegt und dadurch die Fortschritte der Medizin auf diesem Gebiet angebahnt.

Laënnec starb 1826 im Alter von erst 45 Jahren an Tuberkulose.

1868 wurde ihm in seinem Geburtsort ein Standbild errichtet.

Neben der Erfindung des Stethoskops ist Laënnec für die erstmalige Beschreibung und zunächst falsche Klassifizierung (als bösartige Neubildung) der Leberzirrhose bekannt.






Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)