Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 3.22 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurban Etinin Saklama Ve Tüketme Koşullari
#1
Oku-1 
   

KURBAN ETİNİN SAKLAMA VE TÜKETME KOŞULLARI

Kurban etlerinin, kesimin ardından yaklaşık 5-6 saat 14 derecenin altında bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması ve en az bir gün sonra tüketilmesinin gerektiği bildirildi.

Kurbanlık seçimi, hayvanlardan bulaşan hastalıklar, kurban kesimi, hayvanı yatırma yöntemleri, kesimde hijyen, karnın açılması ve organlarının çıkarılması gibi bilgilerin bulunduğu rehberde, etlerin korunması ve tüketilmesiyle ilgili bölümde, tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılara yer veriliyor.

Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen yerde, 14 derecenin altında hava almadan dinlendirilmesinin önerildiği rehberde, şu bilgiler yer alıyor:

”Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Bu durumda buzdolabının ısısı, etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre, kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süre muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir.”

KESİMDEN SONRA TÜKETİLEN ETİN HAZMI ZOR OLUR


Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret edilen rehberde, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu bilgisi veriliyor. Kesilen etlerin, en az 24 saat buzdolabında bekletilmesi öneriliyor.

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığı belirtilen rehberde, şunlar kaydediliyor:

”Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etler ızgarada pişirilirken, ateşle arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller.”

Etlerin küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğine değinilen rehberde, etlerin buzlukta (eski 2 derece) birkaç hafta, derin dondurucuda (eksi 18 derece) ise 3 ay saklanabileceği bildirildi.

DONMUŞ ETLERİ, KALORİFER YA DA SOBA ÜZERİNDE ÇÖZDÜRMEYİN


Buzdolabından çıkarıldıktan sonra çözdürülen etlerin tekrar dondurulmaması tavsiyesinde bulunulan rehberde, şu öneriler yer alıyor:

”Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemdir. Ete dokunurken ellerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Pişmiş etler, oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamalıdır. Çiğ eti hazırlamadan, hazırlarken ve sonra, ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerekiyor. Çapraz bulaşmayı önlemek için 2 ayrı kesme tahtası kullanın. Kesme tahtalarından birini çiğ etler, öbürünü meyve ve sebzeler için kullanın.”

Kurban Bayramı nedneiyle etlerin bir bölümü ileriki günlerde tüketmek için saklamayı düşüneneler dikkat. Ette saklama süresi son derece önemli.


İşte Kurban etlerini saklama koşulları:

1-Elbette öncelikle saklamak yerine daha hızlı tüketme ve ihtiyaç sahiplerine tasadduk ekme son derece önemli. Yine de etin bir kısmı saklamak isteyenlerin özellikle derin dondurucular da uzun süreli saklama konusunda dikkatli olması gerekiyor. Veterinerlere göre kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak saklanmalı.
2-Et, kesimden sonra önce temiz kaplara alınmalı sonra güneş görmeyen bir ortamda, 14 derecenin altında bir sıcaklıkta hava almadan dinlendirilmeli.
3-Ekler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
4-Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür.
5-Derin dondurucu da ise yani eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı.
6-Taze et hazmı zor olduğundan 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir.
7-Donmuş etlerin buzları çözüldükten sonra yeniden buzdolabına konulması son derece sakıncalı. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli ve tüketilmeli. Aksi durumda beklenmedik zehirlenmeler meydana gelebilir.
8-Bu nedenle de etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasına özen gösterilmeli.

Kurban Bayramı'nda ET Tüketmenin Altın Kuralları

Kurban Bayramı’nda artış gösteren et ve tatlı tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Birbirinden lezzetli hazırlanan bayram sofraları özellikle tansiyon, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları ile sindirim sisteminde ülser veya benzeri rahatsızlıkları olan kişiler için tehlike oluşturabiliyor.

Bayramı sağlıklı ve keyifli geçirmek için beslenme düzenine büyük özen gösterilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı’nda etlerin tüketilmesi ve saklanması konusunda tavsiyelerde bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, kurban eti konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, mutlaka veteriner denetiminden ve sağlık kontrolünden geçmiş hayvanların kurban olarak satın alınması olduğunu belirtti.

"Bayramın gelmesi herkes için farklı düşünceler oluşturuyor. Çocuklarda alacakları şekerler, cep harçlıkları olurken erişkinlerde tatlılar ve kurban etleri oluyor" diyen Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, "Öncelikle dikkat edilmesi gereken ilk nokta kurban eti için seçilen hayvanın uygun olması. Bunun için de mutlaka veteriner denetiminden ve sağlık kontrolünden geçmiş hayvanların kurban olarak satın alınmasını öneriyorum. Diğer önemli nokta ise kurban etlerinin tüketimi ile ilgili. Tüketimde önemli olan ilk aşamada etler taze olduğu için ve et zaten sindirimi zor bir besin olduğu için kalp, tansiyon ve şeker hastaları ile sindirim sisteminde ülser veya benzeri hastalıkları olan kişilerde daha da zor olacaktır. Bu nedenden dolayı etlerin kesimden sonra hemen yenmesi yerine en az 2 gün dinlendirildikten sonra yenmesini öneriyoruz" açıklamalarında bulundu.

TÜKETECEĞİNİZ ETİ PORSİYONLARA AYIRIN

Bayram eti olmasından dolayı hemen tüketmek istenilen durumlarda etin miktarının porsiyon olarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, "Bir tencere kavurma piştiği zaman bunun hepsini bitirmek zorunda değiliz. Belirli bir porsiyonda tüketip yanında gereken sebze ve meyve ihtiyacımızı da belirleyerek öğünü o şekilde tamamlamamız gerekiyor" dedi.

Kurban etlerinin saklanması konusunda da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ulutin, açıklamalarına şöyle devam etti: "Saklanacak etler, derin dondurucuda -18 derecede birkaç aya kadar kalırken buzlukların alt tarafında ve buzluktaki -2, -3 derecede 1-2 hafta rahatlıkla saklanabilir. Ancak eti tüketmek için çıkardığımızda eğer porsiyonlara ayırmamış iseniz hepsini birden çözüp daha sonra tekrar buzluğa koyarsınız. Bu yapılabilecek en büyük hatalardan birisi. Çünkü eti bir kere çözdükten sonra tekrar dondurduğunuzda içinde kişiyi zehirleyebilecek ve hastalıklara sebep olabilecek mikro organizmalar üreyecektir. Dolayısıyla etleri porsiyonlara ayırıp muhafaza etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca dondurucudan çıkarttığınız etleri lütfen dışarıda bırakmayın, buz dolaplarının çözünme bölümlerinde çözün. Yavaş yavaş dereceli olarak çözünmesini sağlayın. Çünkü etlerin birden bire çözünmesi yine mikro organizmaların üreyip hastalığa sebep olması açısından sıkıntı yaratacaktır."

ETLERE KESİNLİKLE İLAVE YAĞ KATMAYIN

Et pişirme aşaması için de önerilerde bulunan Ulutin, "Etleri pişirmemiz konusunda ise, en önemlisi etlere ilave yağ katılmamasıdır. Etler kendi yağıyla pişirilmelidir. Etleri kızartma olarak tüketmemeye çalışacağız. Tercihen ızgara veya haşlanmış olarak tüketmek oluşabilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldıracaktır. Izgara ve mangal aşamasında ise, etleri çok ateşte harlı olarak pişirirsek dışları pişmiş görünürken içleri çiğ kalacaktır. Bu durumda etlerin iç tarafında çeşitli parazitler veya mikro organizmalar varsa bunlar da ister istemez bedenimize girecektir. Diğer yandan eğer çok pişsin istiyorsak da kömür gibi yakmamalıyız. Çünkü bu durumda mangaldan veya ızgaradan gelen kömürümsü siyah parçalar bizi hem sindirim sistemi kanseri hem de akciğer kanseri açısından tehlikeye sokacaktır" açıklamalarında bulundu.

Kurban'da sağlıklı beslenme ve doğru et pişirme yöntemine uyulmalı

Diyetisyen Ayşe Duran, kurban bayramında kesilen kurbanların etlerinin en sağlıklı şekillerde pişirilmesi, tüketilmesi ve saklanması gerektiğinin altını çizerek doğru et tüketimiyle ilgili önemli ipuçları verdi. Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Duran, kesildikten hemen sonra ette bulunan rigor mortis denilen ölüm sertliğinin, sindirimi çok güçleştiren bir unsur olduğunu ifade etti. Etin 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesini öneren Duran, bu durumda hem sindiriminin daha kolay olacağını hem de daha çabuk pişip lezzetli olacağını vurguladı.

Duran, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ve pişirme yöntemleri ve saklama koşullarıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

"Kırmızı et sıcaklığa duyarlı olduğu için saklama koşulları çok önemlidir. Küçük parçalara ayrılıp buzdolabında +4 derecede 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay kadar süreyle saklanabilir. Etlerinizi kuşbaşı veya kıyma şeklinde buzdolabının derin dondurucu kısmında saklayabilirsiniz. Büyük parçalar halinde derin dondurucuda saklamayın. Pişireceğiniz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup dondurun.

Pişirmek için çıkardığınız etler buzdolabının alt kısmında (+ 4 derecede) çözdürülmeli. Çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerinizi doğrarken, et doğrama tahtalarınız ve bıçaklarınız ayrı olsun. Çiğ sebze ve meyveleri aynı tahtada kullanmayın. Besin zehirlemesi ihtimali yüksek bir olaydır. Etlerinizi doğradığınız tahtanın ve bıçakların hijyenik olduğuna dikkat edin.

Etlerinizi doğrarken görünür yağlarını et kısmından ayırın.

Etlerinizi pişirme yöntemi olarak; haşlama, ızgara, fırında, yağsız tavada tercih edin. Izgarayı tercih ederseniz ateşten 15 cm yüksekte olmasına ve dumana çok maruz kalmamasına özen gösterin. Etlerinizin yanına garnitür olarak haşlanmış sebze koyabilirsiniz ya da etli sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.

Kızartma tarzı pişirme yöntemlerinden uzak durun. Etlerinizi pişirirken içerisine ekstra yağ eklemeyin. Kavurma yapacağınız vakit, et önce kendi suyunu bırakıp sonra çeksin. Suyunu çektikten sonra kendi haline yağ eklemeden kavurun. Etlerinizi çok yüksek sıcaklıkta pişirmeyin.

Sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Diyabet, kalp damar hastalığı riski, trigliserid, kolesterol riski olanlar özellikle sakatat tüketiminden uzak dursun.

Kırmızı etin zengin olduğu besin öğeleri; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri, A vitamini, B12- B6- B1 vitaminleri bulunmaktadır.

Et yemeklerinizin yanına sarma ve dolma tüketeceğiniz vakit miktarları 5-6 taneyi aşmasın. Pilav ve makarna tercihleriniz kepekli makarna ve bulgurdan yana olsun."

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Bayramlarda artan tatlı tüketimine de dikkat çeken Duran, baklava ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini istedi. Duran, bayramdaki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili de şu önerilerde bulundu:

"Günlük 2,5 litre su içmeye özen gösterin. Ana yemeklerle birlikte su tüketmeyin. Ana yemeklerden 30 dk önce veya sonra su tüketimine dikkat edin.

Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketim miktarı fazla olmaktadır. Bunun sonucunda özellikle kalp damar, diyabet, böbrek, hipertansiyon hastaları risk altındadır. Düzenli ve dengeli beslenme örüntüsü bozulmamalıdır. Günlük olarak 60-120 gram arası et tüketimi aşılmamalıdır. Muhakkak et yemeklerinin yanında sebze yemekleri de tüketilmelidir. Beyaz ekmek, yufka, bazlama tüketimine özellikle dikkat edin. Çünkü bir adet orta boy yufka tükettiğiniz zaman ortalama 6 dilim ekmek (150 gram) tüketmiş olursunuz. Bir bazlama ortalama 4 dilim ekmek (100 gram) tüketimine eş değerdir."

Sağlıklı bir bayram için öneriler


Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin saklama ve pişirme koşulları büyük önem taşıyor. Bayramı hem lezzetli hem de sağlıklı geçirmek için doğru et tüketiminin önemine dikkat çeken uzmanlar, etlerin pişirilmeden önce dinlendirilmesinin önemli olduğunu söylüyor.

Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişip kırmızı et tüketimi artıyor. Beslenme düzeninde oluşan bu değişiklikler uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden oluyor. Pişirilecek etlerden maksimum lezzet almak isteyenler ise çoğu zaman yanlış yöntemlere başvuruyor. Etin marinasyon ve dinlendirme yöntemlerinde altı çizilen ve doğru sanılan yanlışları da et tutkunlarıyla paylaşıyor.

Et Yıkanmamalı, Dinlendirilmeli, Tuzlanmalı

Bayramda etlerin kesilir kesilmez pişirilmesi yerine mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor. Etlerin yıkanmaması gerekiyor. Tuz eti sertleştirdiği ve genellikle pişirildikten sonra tuzun katıldığı etler için çözüm pişirmeden önce kaya tuzuyla marinasyon yönteminin uygulanması.

Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken püf noktalar

Doğru yöntemlerle pişirilmediği takdirde kanserojen öğelerin oluşumuna, vitaminlerin kaybına ve besin zehirlenmelerine neden olan kırmızı etlerin, ızgara, fırın ve haşlama yöntemiyle pişirilmesi öneriliyor. Weber Stephen Türkiye Genel Müdürü Cem Yılmaz ‘’Kurban bayramında özellikle kırmızı etin tüketimi artış gösteriyor. Ancak kırmızı et pişirirken birkaç konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Ülkemizde kurban kesilir kesilmez hemen evlerde çeşitli yöntemlerle pişirilir ve sonra etin kuruluğu ve sertliğinden şikâyet edilir. Oysa eti dinlendirmek ve tuzlamak kurban etinin hak ettiği lezzeti sağlayacaktır.

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinde büyükbaş hayvanların etlerinin en az 24 saat dinlendirilmesi, küçükbaş hayvanların ise en az 8 saat kadar dolapta dinlendirilmesi gerekiyor. Kurbanın derisi yüzüldükten sonra etler bir kez yıkanmalı sonrasında ise herhangi bir yıkama işlemine maruz kalmamalı böyle durumlarda tekrar yıkanan etler üzerinde mikro organizmalar üreyebilir. Ayrıca bir diğer konuda eti sertleştirenin tuz olduğu öne sürülür. Bu aslında doğru olsa da pişmeden önce kaya tuzuyla eti marine etmek, etinizi hem lezzetli hem de sulu pişirmenize olanak sunacaktır.’’

Etinizi nasıl muhafaza edeceğinizi biliyor musunuz?

Kurban bayramına sayılı günler kala herkesin aklında aynı soru : Kurban etleri daha sağlıklı bir şekilde uzun zaman nasıl muhafaza edilir? Bu sorunun yanıtı haberimizde...Kurban yaklaştı ve kurban ibadetini yerine getiren herkes belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine dağıttıktan sonra geri kalan etini ailesi için saklayacak. En sağlıklı saklama koşulları neler? Et nasıl muhafaza edilir?

Kurban bayramına sayılı günler kala herkesin aklında aynı soru : Kurban etleri daha sağlıklı bir şekilde uzun zaman nasıl muhafaza edilir? Bu sorunun yanıtı haberimizde...Kurban yaklaştı ve kurban ibadetini yerine getiren herkes belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine dağıttıktan sonra geri kalan etini ailesi için saklayacak. En sağlıklı saklama koşulları neler? Et nasıl muhafaza edilir?

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuğçe Ünlüdağ etlerin nasıl saklanması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Etlerin kolay bozulduğundan ve iyi saklanması gerektiğini söyleyen Ünlüdağ, "Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır" diyerek önerilerde bulundu.

Bayram günlerinde öğünlerin düzeninin değişebileceğini fakat bu durumun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Ünlüdağ, "Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişir ve kırmızı et tüketimi artar. Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar" şeklinde konuştu.

Elbette öncelikle saklamak yerine daha hızlı tüketme ve ihtiyaç sahiplerine tasadduk ekme son derece önemli. Yine de etin bir kısmı saklamak isteyenlerin özellikle derin dondurucular da uzun süreli saklama konusunda dikkatli olması gerekiyor. Veterinerlere göre kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak saklanmalı. Et, kesimden sonra önce temiz kaplara alınmalı sonra güneş görmeyen bir ortamda, 14 derecenin altında bir sıcaklıkta hava almadan dinlendirilmeli. Ekler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür. Derin dondurucu da ise yani eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı. Taze et hazmı zor olduğundan 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir. Donmuş etlerin buzları çözüldükten sonra yeniden buzdolabına konulması son derece sakıncalı. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli ve tüketilmeli. Aksi durumda beklenmedik zehirlenmeler meydana gelebilir. Bu nedenle de etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasına özen gösterilmeli.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)