Thread Rating:
  • 14 Vote(s) - 2.79 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nikola Tesla Hayatı ve İcatları
#1
Oku-1 


Nikola Tesla Hayatı ve İcatları

Nikola Tesla kimdir? Hayatı, icatları ve buluşları: 10 Temmuz 1856 tarihinde Sırbistan’ın Similjan kasabasında dünyaya gelen Nikola Tesla, bilim tarihini kökten değiştiren deneylere ve icatlara imza atmış mühendis ve elektrofizikçidir. Yazımızda Nikola Tesla kimdir, hayatı, eserleri, çalışmaları ve buluşları ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Nikola Tesla’nın en önemli icadı elektriğin kablosuz bir şekilde taşınabileceğini ispatlamasıdır. Bunu da Londra Fuarını aydınlatarak gerçekleştirmiştir. Hiç evlenmemiş olan Tesla için, günümüzün bütün iletişim teknolojilerinin, uzay teknolojilerinin, kablosuz iletişimin ve daha birçok teknolojinin temellerini atan bir dahi, hatta bazıları da akıl hastası bir dahi ifadesi kullanılmıştır.

Nikola Tesla’nın keşfettiği belirtilen düz motorlu Nikola Tesla tirbünleri, Edison ve diğer başka kuruluşlarla yaşanan kavgalar nedeniyle hiçbir zaman ortaya çıkmamış, projenin bütünüyle yok olmasına neden olmuştur. Edison ve Tesla’nın akım savaşları da bu döneme denk gelmektedir.

Nikola Tesla’nın hayatı

Papaz olan babası, Tesla’nın da kendisi gibi papaz olmasını istemekteydi. Annesi ise okuma yazması olmayan, fakat etrafında pratik ev aletleri mucidi olarak bilinen bir kadındı. Annesinin verdiği destekle matematik ve fizik bilgilerini ilerleten Tesla, Avusturya Prag Politeknik Üniversitesine bağlı Graz’daki okulunda okudu. Eğitimi boyunca Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca’yı öğrendi.

Beş kardeş olan Tesla’nın abisi 12 yaşında at kazasında öldü. Milca, marica ve Angelina adlı üç kız kardeşi de dahil tüm aile Gospic’e göç ettiler. Tesla, bilime karşı olan takıntısı ve asosyal kişiliği nedeniyle 3. sınıftayken okulunu bıraktı. Sonrasında da bir otomobil fabrikasında iş bulup çalışmaya başladı. Bir süreliğine yaşadığı ekonomik sıkıntılardan sonra, Prag’da Charles Ferdinand Üniversitesine gitmeye başladı. Bu sırada babasının vefat etmesinden dolayı okulu bırakmak zorunda kaldı ve Paris’te bir telefon şirketinde işe girdi. Burada doğru akım ve dinamolar konusunda oldukça iyi bilgiler edindi. Çalıştığı firmada döner makinelerini korumak amacıyla regülatöre benzeyen kontrol aletleri geliştirdi.

Yaşamının son yıllarında iyice garip bir kişiliğe bürünerek içine kapandı. Bibliyografisini yazmak isteyen kişileri geri çeviriyordu. Hiç not alma alışkanlığı bulunmayan Tesla, her şeyi en ince ayrıntısına kadar aklında tutmakta ve uygulamaktaydı.

Dünya Savaşı sürerken öldüğünde, şahsına ait olan özel kasasına ABD el koydu. Bu dönemde Teleforce silahı adını verdiği bir tür silah üzerinde çalışmalar yapmaktaydı. Ölümünün ardından California Üniversitesinde yapılan icatların onun icatları olduğu öne sürülmektedir. Edison ile birlikte ona da verilen 4 bin dolarlık Nobel Ödülünü reddeden Tesla, daha sonraları Edison’u seven kişilerin kurduğu AIEE’nin 1917 yılında verdiği Edison madalyasını kabul etmiştir.

26 ülkede 300’e yakın patenti bulunan dahi bilim insanı Nikola Tesla, mucitliği kadar para yönetiminde iyi değildi. Yaşamının son döneminde otel odalarında alacaklılarından köşe bucak kaçarak yaşamış, New York otelinin bir odasında geçirdiği bir kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmiştir.

Nikola Tesla’nın icatları

Doğru akımın kullanılması Nikola Tesla’ya göre hatalıydı. Bunun yerine alternatif akım kullanılarak jeneratör ve komütatörü devre dışı bırakmak gerekiyordu. Fakat altenatif akımla çalışabilecek bir motor olmadığı için işi hiç de kolay değildi. Okul arkadaşı Szigetti, o dönemde elektrik endüstrisinde bir devrim niteliğindeki dönen manyetik alanı keşfetmişti. Bu sayede komütatör ortadan kalkmıştı. Alternatif akım elektrik sistemini en baştan sonuna kadar yeniden tasarlayan Tesla, yükseltici ve alçaltıcı, transformatörleri ve alternatif akım motorlarınıkeşfetti.

“Niagara Şelalesini Hidroelektrik elde etmek için kullanacağım” şeklindeki ifadesiyle herkesi şaşkına çevirmişti. Keşiflerini veya icatlarını uykusuz gecelerde zihninde çakan şimşeklerden sonra yaptığını belirten Nikola Tesla şöyle anlatıyor; “Bu ışık patlamalarını zaman zaman hala yaşıyorum. Yeni bir fikrin zihnimde parıldayıvermesi halinde oluyor. Ama artık eskiden olduğu kadar heyecan verici değil. Eskisine göre daha etkisiz. Gözlerimi kapadığımda önce çok koyu ve tek tonlu bir mavi fon görüyorum. Aynı açık ama yıldız olmayan bir gecede olduğu gibi. Birkaç saniye sonra bu alan parıltılar saçan ve bana doğru gelen yeşil ışıltılarla doluyor. Sonrasında da sağ tarafımda birbirine paralel olan ve yakın ışınların meydana getirdiği iki ayrı sistem görüyorum. Bu sistemler birbirleriyle dik açı oluşturacak şekilde durmaktalar. Yeşil, sarı ve altın renklerinin hakimiyetinde olsa da yine de her çeşit rengi barındırıyorlar.

Daha sonra bu çizgiler parlaklaşmaya başlıyor ve her yere parlaklık saçmakta olan belirgin noktalar serpiliyor. Bu görüntü yavaşça alnımdan çıkıyor ve sola doğru kayıp yok oluyor. Yerini ise hoş olmayan ölü bir grilik alıyor. Burayı çabuk bir şekilde kabaran ve kendine canlı formlar vermeye çalışıyormuş gibi duran bulutlar dolduruyor. İşin ilginç kısmı şu ki; ikinci aşamaya geçinceye dek bu griliği belirgin bir şekle benzetemiyorum. Her defasında uyuya kalmadan hemen önce gözlerimde kimi şeylerin veya insanların görüntüleri canlanıyor. Onları gördüğümde anlıyorum ki bilimcimi kaybetmek üzereyim. Şayet ortaya çıkmıyorlarsa veya bunu reddediyorlarsa biliyorum ki bu uykusuz bir gece geçireceğim anlamına geliyor.”

Nikola Tesla’nın hayatının dönüm noktası, elektrik mühendisliğini bırakıp cebinde 4 sent ile New York’a indiği gündür. Tesla, doğru akım üretecinin bir komütatörle dış devresinde dalga dizinleri şeklinde alternatif akım üretiyor olduğunu görmüştür. Alternatif akımın motordan güç sağlayabilecek doğru akıma dönüştürülmesi için sistemin geriye döndürülmesi lazımdı. Elektrik motorlarının endüvisi, alternatif akımın beslenmesi için döndüğünde manyetik yönlerin değişmesini sağlayan döner komütatör bulunmaktaydı.

Niagara santrali ve alternatif akım projesi:

ABD’ye göç eden Tesla geçimini sağlamak için Western Union’da çukur kazma işçiliği yapmaktaydı. Bunun yanı sıra Jeneratör, transformatör, transmisyon hattı, motorlar, iki fazlı ve üç fazlı sistemler, ışıklar gibi birçok sistem üzerinde projeler hazırlıyordu. Tesla’nın hayatı A.K. Brown şirketinin sahipleriyle tanışmasıyla değişiverdi.

Şirket, ona batı Broadway tarafında bir laboratuar kurdu ve bir miktar parayla da Tesla’nın yatırımcısı oldular. Prof. Dr. W.A. Anthony (Coloni Üniversitesi) alternatif akım motorunu deneyerek, senkron motorun doğru akım motoru olarak en iyi yeterliliğe sahip olduğunu duyurdu. 1886 yılında çok fazlı sistemler ile ilgili patent alan Tesla, diğer buluşları için 1887 Kasım ve Aralık aylarında 7 adet patent aldı. Daha sonra da Avrupa’da birçok buluşu için patentler aldı.

AIEE’de konferans veren Tesla, dünyanın en iyi mühendislerine tek ve çok fazlı akım sistemlerini tanıttı. Geroge Westinghouse, Tesla ile tanışmak için laboratuarına kadar gitti. Tesla’ya alternatif akım patentlerine 1 milyon dolar nakit para ve her satıştan da 2,5 dolar komisyon önerisi yaptı. Bu teklifi kabul eden Tesla, ülke genelinde çok büyük bir başarıya ulaştı. Rakip konumdaki General Elektrik firması Westinghouse firmasından lisans aldı. Yapılan kontrat, Edison ile olan akım savaşları esnasında firmayı zora soktuğundan, bazı bilgilere göre Tesla, teklif edilen 1 milyon dolar nakdi almadığı gibi sözleşmeyi de feshetmiştir.

Nikola Tesla, 1890’da Niagara Şelalesinden elektrik üretmek amacıyla çalışmaya başlamış ve komisyon başkanlığına atanmıştır. Westinghouse, 5 bin beygir gücünde 10 adet jeneratör için, General Elektrik de iletim hattı için sözleşme imzaladılar. Sistem, Tesla’nın iki fazlı projesi için oldukça idealdi. Tesla, içi sabit ve dıştan dönen alanı bulunan armatürlü büyük alternatörler tasarladı. Bunlar dakikada 250 devre sahip 1775 amper, 2250 volt 10 adet büyük alternatör, 2 fazlı 25 hertz, 50 bin beygir gücünde ya da diğer ifadeyle 37 bin KW’lık elektrik üretti.

Radyo kontrol sistemi – Uzaktan kontrol:

1898 yılında Madesen Squaer Garden’da mors ile uzaktan haberleşmeyi ortadan kaldıran bir sistemin gösterisini gerçekleştirdi. Gösteri alanının ortasına oldukça büyük bir su tankı koydu. Bunun üstüne de yüzmesi amacıyla 1 m uzunluğa sahip bir tekne yerleştirerek tekneyi uzaktan kumanda ederek hareket ettirdi. Bu buluşla Tesla günümüzdeki GPRS ve uzaktan kumandalı tüm sistemler, uzaktan iletişim sistemleri ve uzay teknolojilerinin temelini atmış oldu.

1890 yılında 184 kutuplu, 10 kiloherzlik bir çıkışa sahip ve 20 kiloherze çıkabilen yüksek frekanslar üreten yüksek frekanslı alternatif akım üretecini geliştirdi. 10 yıl kadar sonra da Reginald Fessenden, 50 KW çıkışa sahip radyo frekansı üreterek Tesla’nın icadını daha da geliştirdi. Daha sonraları General Elektrik bunu 200 KW’a kadar çıkarmış, Alexanderson alternatörü adıyla satışa sunmuştur. Bu durum yeni bir tehlikeyi de beraberinde getirmiştir.

Dünya iletişim kabloları üretim ve satışını kontrol altında bulunduran İngiliz iş adamlarının patenti almaması için ABD donanması, 1919 yılında Radio Corperation of America adında bir şirket kurarak patentini aldı.

Tesla’nın geliştirdiği sistem, Wardclyffe kulesi adıyla bilinen dünyanın ilk aktarma kulesini ortadan kaldırmıştı. Bu sayede deniz aşırı yayın yapabilme imkanı ortaya çıkmıştır. 200 KW ve 21,8 kiloherz gücündeki ilk verici New Brunswick’e kurularak hizmet vermeye başlamıştır. 30 yıl sonra dünya çapında telsiz hayali de Tesla’nın yine kendi icadı olan vericiyle gerçekleşmiştir.

Yüksek gerilim, radar ve radar tirbünleri, iyonosfer üstünden iletişim:

Tesla, iyonosferin ne şekilde kullanılması gerektiğini ispat eden bilim adamıdır. Yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi ile ilgili, bir dağın üzerine 60 metre yüksekliğinde bir radyo vericisi dikmiş, üzerinde 22,5 metre çaplı hava çekirdeği transformatörünü yapmıştır. Bunun iç çap sekonder 3 metre çaplı ve 100 sarımlıktı.

Nikola Tesla, 1 metre çapı olan bakır bir küreden ilk suni şimşeği oluşturmuştur. 30 metre boyutuna ulaşan dev şimşekler yaklaşık 40 km uzaktan bile görülmüştür. Tesla, en sonunda 26 mil uzaklıkta 200 adet 10 KW’lık akkor ampulleri yakmıştır.

Uzay çalışmaları ve kozmik ses dalgaları:

Bir araca uzaktan kumanda sistemini ilk uygulayan kişi Nikola Tesla’dır. Uzaya ses dalgalarını yollayan ilk kişi odur. Uzay boşluğundaki kozmik ses dalgalarının kaydını gerçekleştiren ilk kişi de Tesla olmuştur. 1917 yılında kozmik radyo dalgalarını bulmuş, bunu cisimlere dalgalar halinde göndererek floresan ekran üstünde toplamayı başarmıştır.

Yaşadığı dönemde yaptıklarıyla günümüzü dahi etkileyen Nikola Tesla'nın alternatif akım, endüksiyon motoru ve Tesla bobini gibi birçok icadı bulunuyor. Ancak bunların yanı sıra, o dönemin yüksek statülü insanlarının engellemeleri yüzünden Tesla'nın belki de devrim yaratabilecek bazı icatları herkesten gizlenmiştir. Ayrıca Tesla bazı icatlarını da kendisi tehlikeli bulduğu için hayata geçirmemiştir. Gelin Tesla'nın gizli kalmış bu icatlarına birlikte göz atalım.
Ölüm Işını

Tesla, 1930'larda Teleforce adını verdiği ölüm ışınını bulduğunu iddia etti. Cihaz, düşman uçaklarını, yabancı ordu gibi şeyleri ortadan kaldırmak için kullanılabilen yoğun bir enerji ışını üretebiliyordu. Tesla, bu ölüm ışını ile idari bölgelerin birbirlerini çok kolay bir şekilde yok edebileceğini düşünüyordu ve bu icat, bu nedenle hiç hayata geçirilmedi. Tesla, bu ışınla 200 mil mesafedeki herhangi bir şeyin yok edilebileceğini öngörüyordu. Tesla'nın bu icadıyla ilgili çalışmaları çalınmaya çalışılsa da, başarısız olundu.
Tesla’nın Osilatörü

1898'de Tesla, küçük bir sallanan cihaz yaptığını ve bu cihazı ofisine yerleştirip çalıştırdığında, binayı ve etrafındaki her şeyi sarstığını iddia etti. Yani başka bir deyişle, cihaz depremleri simüle edebiliyordu. Tesla böyle bir şeyin meydana getirebileceği korkunç şeylerin farkına vardığı cihazı etkisiz hale getirmek için eline bir çekiç aldığını ve çalışanlarına, sarsıntı ile ilgili soru sorulduğu takdirde haberleri olmadığını söylemeleri yönünde talimat verdiğini söyledi. Bazı teorisyenler, ABD hükümetinin Tesla'nın bu çalışmasını devam ettirdiğini düşünüyor.
Bedava Elektrik Sistemi

JP Morgan'dan aldığı finansmanla Tesla, 1901 ve 1902 yılları arasında New York'ta devasa bir kablosuz iletişim istasyonu olan Wardenclyffe Kulesi'ni tasarladı ve inşa etti. Tesla, bu istasyon aracılığıyla Atlantik üzerinden İngiltere'ye ve gemilere mesajlar, telefonlar ve fakslar iletmeyi planlıyordu. Proje başarılı olsaydı, herkes yere çapa zinciri saplayarak elektriğe sahip olabilecekti. Fakat, bu durum enerji endüstrisinde çok ciddi değişikliklere yol açabilirdi ve bu dünyadaki elit kesimin işine gelmedi. Tesla'nın amacını öğrenen Morgan, projeyi finanse etmeyi reddetti ve proje 1906 yılında yarıda bırakıldı.
Uçan Çay Tabağı

1911'de Tesla, yerçekimine karşı uçan bir makine yaptığına dair bir açıklama yaptı. Tesla'nın açıklamasına göre, bu uçan makine kanatlara ya da pervanelere sahip değildi. Hava durumu ve hava boşluklarına aldırmaksızın son derece güvenli bir şekilde ve yüksek hızlarda uçabilen makine, ücretsiz bir enerji sistemiyle çalışıyordu. Yeni gelişmeye başlayan havacılık ve otomobil endüstrisinin petrole bağlı olduğu bir zamanda ortaya çıkan bu icat, tabii ki hoş karşılanmadı ve tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı.
Geliştirilmiş Hava Gemileri

Tesla, elektrikle çalışan, yerin 8 mil yukarısında uçan ve üç saatte New York'tan Londra'ya yolcu taşıyabilecek olan hava gemilerini tasarladı. Ayrıca Tesla, bu araçların güçlerini atmosferden edinebileceğini ve böylece yakıt almak için durmalarına gerek olmayacağını da düşünüyordu. Bu insansız hava gemileri, uzaktan hava saldırıları için kullanılabilecekti. Ancak bu icadı da yukarıda bahsettiğimiz icatları gibi hiçbir zaman hayata geçmedi.

Nikola Tesla’nın ölümü

Tarih 07 Ocak 1943’ü gösterdiğinde New Yorker Otelinde, 33. katta bulunan 3327 nolu odada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiştir. Cesedi ölmesinin üzerinden 24 saat geçtikten sonra otel görevlisi tarafından bulunmuştur.

Nikola Tesla’nın cenazesi 12 Ocak 1943 tarihinde St. John the Dvine katedralinde 2 bin kişinin katılımıyla yapılmıştır. Tesla’ya 13 Ocak 1943 tarihinde de New York’taki St. Sava Serbian Ortodoks katedralinde bir cenaze töreni düzenlenmiştir. Törenin ardından Tesla’nın cenazesi New York Ferncliff mezarlığında toprağa verilmiştir.

Nikola Tesla Sırp asıllı Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır. 1856'da Hırvatistan'daki Smijlan'da doğar. Sıradışı bir hafızası vardır ve 6 dil öğrenir. Gratz'taki Politeknik Enstitüsünde matematik, fizik ve mekanik çalışarak 4 yıl geçirir.

Bugün de -10 Temmuz 1856- Tesla'nın doğum yıldönümü. Onun hakkında bilmediklerimizi öğrenmek için ne de güzel bir gün.
1. Dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla ‘kökünden’ değiştirebilecek birçok ‘kullanılan ve kullanılmayan’ deneye/buluşa imza atmasına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer.
Dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla ‘kökünden’ değiştirebilecek birçok ‘kullanılan ve kullanılmayan’ deneye/buluşa imza atmasına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer.

Özellikle ‘elektriğin kablosuz taşınabilmesi’ gibi bir buluşu ve bunu kanıtlaması O’nun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklar.
2. Radyoyu Marconi icat etti sanılır, X ışınlarını Röntgen'in keşfettiği, vakum tüp amplifikatörünü de Forest'in. Ayrıca Floresan lambayı, neon ışıklarını, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını da Nikola Tesla'nın icat ettiğini bilen sayısı sınırlıdır.
Radyoyu Marconi icat etti sanılır, X ışınlarını Röntgen'in keşfettiği, vakum tüp amplifikatörünü de Forest'in. Ayrıca Floresan lambayı, neon ışıklarını, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını da Nikola Tesla'nın icat ettiğini bilen sayısı sınırlıdır.

AC Akım Jenaratörleri ve Motorları, MRI , lazer teknolojisi, robot teknolojisi, deprem makinesi de Nikola Tesla'nın teorileri kaynaklık edinilerek yaratılmış projelerdir.
3. Tesla, 1884'te Birleşik devletlere ilk defa geldiğinde, Thomas Edison için çalışır. Edison henüz ampulün patentini almıştır ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duymaktadır.
Tesla, 1884'te Birleşik devletlere ilk defa geldiğinde, Thomas Edison için çalışır. Edison henüz ampulün patentini almıştır ve elektriğin dağıtımı için bir sisteme ihtiyaç duymaktadır.

Edison akkor telli ampulü yeni icat etmişti ve elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışıyordu ve Tesla’ dan bu konuda yardım istemiş, eğer sistemdeki sorunu çözebilirse büyük miktarda para vereceğini söylemiştir. Tesla sistemdeki sorunları çözerek Edison’u belki de milyon dolarlık bir masraftan kurtarmış ancak vaat edilen parayı hiçbir zaman alamamıştır.
4. Edison ölüm döşeğindeyken Tesla’yı af dilemek için yanına çağırtmış fakat Tesla vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm diyerek Edison‘un son arzusunu yerine getirmemiş ve yanına gitmemiştir.
Edison ölüm döşeğindeyken Tesla’yı af dilemek için yanına çağırtmış fakat Tesla vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime, insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm diyerek Edison‘un son arzusunu yerine getirmemiş ve yanına gitmemiştir.
5. Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir.
Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söylemiştir. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir.

Kendisinin elinde kablosuz yanan bir ampul tutan fotoğrafı bulunmaktadır.
6. Tesla'nın rüyası, dünyaya bedava enerji sağlamak idi. 1900 yılında, yatırımcı J.P. Morgan'ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sistemi/Wardenclyffe adındaki kulenin yapımına Long Island, New York'ta başladı.
Tesla'nın rüyası, dünyaya bedava enerji sağlamak idi. 1900 yılında, yatırımcı J.P. Morgan'ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sistemi/Wardenclyffe adındaki kulenin yapımına Long Island, New York'ta başladı.

Bu yayın kulesi, dünyanın telefon ve telgraf servislerini bağlayacaktı. Aynı zamanda resimleri, borsa verilerini, ve hava durumu bilgisini dünya çapında aktaracaktı. Maalesef, Morgan bunun dünyaya bedava enerji anlamına geldiğini farkettiğinde bu işe para yatırmayı kesti.
Dünya, henüz duyulmamış olan sesin ve resmin iletiminden sonra onun bir kaçık olduğunu düşündü.
Eğer destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.
7. Tesla’nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.
Tesla’nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.
8. Tesla alternatif akım ile ilgili olarak şu sözleri söylemiştir:
Tesla alternatif akım ile ilgili olarak şu sözleri söylemiştir:

"…Kendi alternatif akım ve yüksek frekans ile ilgili “frekans yüksek olduğu müddetçe yüksek voltajlardaki alternatif akımlar derinin yüzeyinde, herhangi bir yaralanmaya neden olmadan salınırlar. Ama bu amatörlerin becerebileceği bir şey değildir. Sinir dokularına nüfuz edebilecek miliamperler öldürücü bir etki yaratabilir ama derinin üzerindeki amperler kısa süreler için zarar vermez. Derinin altına sızabilecek düşük akımlarsa, ister alternatif ister doğru akım olsunlar, ölüme yol açabilir."
9. Endüstrinin floresan lambayı "icat etmesi"nden 40 yıl kadar önce kendi laboratuvarında floresan lamba kullanıyordu.
Endüstrinin floresan lambayı "icat etmesi"nden 40 yıl kadar önce kendi laboratuvarında floresan lamba kullanıyordu.

Fuarlarda ve sergilerde cam tüplere ünlü bilim adamlarının isimlerinin şeklini veriyordu; bugün her yerde gördüğümüz neon ışıkların ilk örnekleri.
10. Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Tesla bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford kendini fazla üstün gördüğü için Tesla’yı dinlememiş; bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştır.
Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Tesla bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford kendini fazla üstün gördüğü için Tesla’yı dinlememiş; bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştır.

Fakat her zaman olduğu gibi şanssızlığı burada da kendini göstermiş ve Ford, ateşleme sistemini kullanmak için patentini kendine almıştır.
11. 1898'de, Madison Square Garden'da dünyaya ilk uzaktan kumandalı model botunu gösterir. Yani Tesla'ya uzaktan kumandalı uçaklar, arabalar ve botlar (ve hatta televizyonlar) için de teşekkür edebiliriz.
1898'de, Madison Square Garden'da dünyaya ilk uzaktan kumandalı model botunu gösterir. Yani Tesla'ya uzaktan kumandalı uçaklar, arabalar ve botlar (ve hatta televizyonlar) için de teşekkür edebiliriz.

Geleneksel Elektrik Fuarının geliştiği yer ve genellikle Barnum-Bailey sirkinin çalıştığı büyük alanın ortasına büyük bir tank koydu ve suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Nikola Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı. Unutulmaz gösteri tüm seyircileri hayran bıraktığı gibi günlük gazetelerin ön sayfalarında yer aldı.
Nikola Tesla’yı izleyen herkes Nikola Tesla’nın bunu beyin gücüyle yaptığına inanmıştı.
Nikola Tesla'nın uzaktan kumandası temel alınarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular, cihazlar geliştirilmiştir.
Nikola Tesla'nın uzaktan kumandası temel alınarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular, cihazlar geliştirilmiştir.
12. Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Tesla’nın önerisi olan "enerji dalgalarını kullanalım" fikrine Edison'un şiddetle karşı çıkması sebebiyle bugün "radar" dediğimiz aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.
Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Tesla’nın önerisi olan "enerji dalgalarını kullanalım" fikrine Edison'un şiddetle karşı çıkması sebebiyle bugün "radar" dediğimiz aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.
13. Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya’da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir.
Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya’da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir.

Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Bunun duyurusunu yaptığında bilim çevresinden ilgi ve destek görememesinin sebebi o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri olmamasıdır.

Tesla, Mars'tan ve Venüs'ten radyo sinyalleri aldığını belirtmişti. Bugün onun aslında sinyalleri uzaklardaki yıldızlardan aldığını biliyoruz, fakat o zamanlar evren hakkında çok az şey biliniyordu. Basın ise onun "rezil" iddialarıyla eğlendi.
14. Tesla, Marconi'nin kabul edilen radyonun icadından 10 yıl önce radyo ilkelerini zaten göstermişti.
Tesla, Marconi'nin kabul edilen radyonun icadından 10 yıl önce radyo ilkelerini zaten göstermişti.

Aslında (Tesla'nın öldüğü yıl olan) 1943'te yüksek mahkeme Tesla'nın daha önceki açıklamalarından dolayı Marconi'nin patentlerinin geçersiz olduğuna hükmetmişti. Hala pek çok referans kaynak radyonun icadıyla ilgili olarak Tesla'nın ismini zikretmiyor. (Ayrıca Marconi'nin radyosu sesi iletmiyordu, sadece sinyal iletiyordu, halbuki Tesla yıllar öncesinde ses iletimini göstermişti.)
15. Tesla'nın tabiatın işleyişini bizim göremediğimiz bir yetenekle görebildiği ortadaydı. Kilometrelerce öteden elektrik ampullerini yakabilmesi, depremler, şimşekler gibi doğayı kökten yok edebilecek güçleri kontrol edebilmesi bunu açıkça gösteriyor.
Tesla'nın tabiatın işleyişini bizim göremediğimiz bir yetenekle görebildiği ortadaydı. Kilometrelerce öteden elektrik ampullerini yakabilmesi, depremler, şimşekler gibi doğayı kökten yok edebilecek güçleri kontrol edebilmesi bunu açıkça gösteriyor.

Tesla’nın bulduğu şeyleri silaha dönüştürecek olan bir ülkenin diğer ülkelere üstün olacağı bariz ortadadır. Bu gün ABD, Tesla’nın fikirleriyle deprem jeneratörü yapmıştır. HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program/Yüksek Frekenslı Aktif Auroral Araştırma Programı) olarak nitelendirilen projenin kapsamında yapılan denemelerin, 17 Ağustos depremi gibi dünya üzerindeki yıkıcı depremlerin tetiklenmesine sebep olduğu dedikoduları ortalarda dolaşmıştı. Depreme şahit olanların ışık kümeleri-parlamaları görmeleri de ilginç gelmişti.
16. Tesla, dünyanın ilk hidroelektrik santralini Niagara şelalerinde gerçekleştirmiştir.
Tesla, dünyanın ilk hidroelektrik santralini Niagara şelalerinde gerçekleştirmiştir.
Niagara'daki heykeli

17. Tesla’nın başarıları karşısında elde ettiği ödül neydi dersiniz? Edison Madalyası!.. Edison tarafından sürekli eleştirilen birine bundan daha kötü bir ödül olamazdı.
Tesla’nın başarıları karşısında elde ettiği ödül neydi dersiniz? Edison Madalyası!.. Edison tarafından sürekli eleştirilen birine bundan daha kötü bir ödül olamazdı.
18. Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşlar vardır. 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir.
Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşlar vardır. 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir.
19. Modern dünyayı icat eden insan, milyarder olabilecekken neredeyse meteliksiz bir şekilde 86 yaşında 7 Ocak 1943'te New Yorker otelinde ölü bulundu.
Modern dünyayı icat eden insan, milyarder olabilecekken neredeyse meteliksiz bir şekilde 86 yaşında 7 Ocak 1943'te New Yorker otelinde ölü bulundu.

Tesla’nın bütün dokümanlarına ABD hükumeti tarafından el konuldu. Tesla’dan geride kalanlar üzerinde çalışmalara devam edildiği ve geliştirilen teknolojiler olduğu söylentileri bulunmaktadır.
Yaşamını kaybettiği New Yorker Oteli

Nikola Tesla’nın Başarısızlıkları ve Ölümü

Nikola Tesla Hayatı boyunca nerdeyse 700’ün üzerinde icat’ta bulundu ve bunların patentlerini aldı. Başarılarının yanında başarısızlıklarıyla da adında oldukça söz ettirdi. Örneğin belki bugünkü internetin atası sayılabilecek Wardenclyffe Kulesi projesi veya Sıkıştırışmış elektriğin bir silah olarak kullanılması projesi bunlara örnek sayılabilir. Ancak bu başarısızlıkları dahi pek çok buluşun önünü açtı. Kaldıki bu başarısızlıklarda yatan temel sebep projelerine maddi kaynak bulamamasında yatıyordu. Nikola Tesla 7 Ocak 1943’te New Yorker Hotel’de 87 yaşında hayata veda etti. 1 asır’a yaklaşan ömründe 700’ün üzerindeki icatları ve bugünkü teknolojinin gelişmesine temel olacak pek çok fikrin ilk adımlarını oluşturdu.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)