Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 2.69 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yemek Sözlügü A İle Başlayan
#1
A
****

Acıkulak --> Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük bir
bitki. Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye kuzukulağı da denir.

Ağartma --> Yumurta sarısı ve şeker karışımını bir müddet çırparak
beyazlatma. Supangle yapımında kullanılan yumurta sarılarının önce
ağartılması gibi...

Alaca soymak --> Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer
parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

Ala kart (Fr. A la carte) --> Mönüden seçilerek, sipariş üzerine yapılan
yemek servisi yöntemi. Yemekleri seçebilme özelliği.

Ala vapör (Fr. A la vapeur) --> Buharda pişirme usulü.

Alazlamak --> Bir şeyin yüzünü alevden geçirmek; aleve tutmak.

Aldante --> Normalden daha az pişirme usulü (Aldante spagetti, aldante
sebze gibi) .

Alümet (Fr. Allumette) --> Kalın kibrit çöpü şeklinde kesilmiş patates veya
başka bir yiyecek.

Ançüez --> Hamsiye benzeyen, küçük bir deniz balığından (Anchoi)
yapılan yağlı ve tuzlu küçük balık filetosu. Genelde konserve olarak
satılır.

Anglez (Fr. Anglaise) --> usulü pişirme Suda kaynatarak pişirme.

Antre (Fr. Entree) --> Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.

Antreme (Fr. Entremet) --> Sufle, krep gibi ana yemekle tatlı arasında
yenen, hafif şekerli tatlılara dendiği gibi yapımı zor olmayan tatlılara
verilen ad.

Antremetiye (Fr. Entremetier) --> Sebze ve çorba yemeklerini yapan
aşçı.

Aperatif --> Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir.

Ararot --> Amerikada yetişen bir bitkiden yapılan nişasta.

Aroma --> Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel
koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya
kullanılır.

Aromalı bitkiler --> Tarhun, nane, dereotu, maydanoz, kekik, fesleğen,
defne yaprağı, biberiye vb.

Aromatik --> Sebze ya da hoş kokulu bitkilerden elde edilen tat.

Arpacık soğan --> Fındık büyüklüğündeki soğana verilen isim.

Arıtma --> Berraklaştırma veya rafine etme. Malzemeleri konseme, et
suyu, erimiş tereyağı gibi rafine etmek veya berraklaştırmak.

Aspik --> Jöle içinde dondurulmuş soğuk yemeğe dendiği gibi jöleyle
kaplanmış veya parlatılmış etli yemeğe de denir.

Avokado --> Salatada ya da salata sosunda kullanabileceğiniz armut
biçiminde, yeşil bir sebze.

Ayoli (Fr. Aïoli) --> Zeytinyağıyla yapılmış mayonez cinsinden sarımsaklı
bir sos.


:opucuk-1:





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)