Thread Rating:
  • 13 Vote(s) - 2.85 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yemek Sözlügü M - N İle Başlayan
#1
M

****



Marinat --> Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını

sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.


Marmit --> Kazan veya tencere; kahverengi ya da normal et ve

kemik suyu.


Meyane (Beyaz) --> Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır.

Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır

ateşte pişirilir.


Meyane (Kahverengi) --> Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak

daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması

sağlanır.


Mijote (Fr. Mijoter) --> Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü.


Milföy (Fr. Milfeuille) --> Yaprak hamurundan yapılan bir pasta.


Mirpua (Fr. Mirpoix) --> Tavla zarı şeklinde, fındık büyüklüğünde

doğranmış ve sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan

sebzelere denir.


Mizanplas (Fr. Mis en place) --> Yemek ya da servis için yapılan hazırlık.


Mus --> Yumurta akının iyice çırpılıp köpük kıvamına gelmesine denir.

Adı da "Köpük" anlamına gelen bu tatlı genellikle meyve ya da çikolata

ile karıştırılarak servis edilmeden önce buzdolabında soğutulur.


Mühürleme --> Üzeri kuruyabilecek bazı sos veya yiyeceklerin üzerine

ince bir tabaka çiğ tereyağı sürerek kabuk bağlamasını önleme yöntemi.


Möreng (Fr. Meringue) --> Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu

şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki yumurta beyazı. Beze de

denen bu deser İtalyan, İsviçre gibi birçok yöntemle hazırlanıyor.



N

****



Nektarin --> Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında

tüysüz meyve.


Nua, nuar --> Dana budundaki en büyük kemiksiz ve sinirsiz kaba et;

deniz ürünü olan tarağın yenen bölümü.


Nötr (Fr. Neutre) --> Tarafsız, sade.







Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)