Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mükemmel Kek Yapmanın Püf Noktaları
#1
[Resim: 14394787521.png]

Mükemmel Kek Yapmanın Püf Noktaları

Kek yapmak, çocukluk çağından başlayan bir maceradır. Her kız çocuğu, annesiyle birlikte en az bir kez kek pişirmiştir. Fırında pişerken yayılan mis gibi kokusu gerçekten büyüleyicidir. Mükemmel kek pişirmek için bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Bu yazımızda kek severler için küçük ama önemli püf noktalarını derledik.
Bilmediğiniz bir keki yapacaksanız, önce tarifi çok iyi bir şekilde okuyun. Ardından kullanılacak malzemeleri hazırlayın. Çünkü kek için ilk vereceğimiz ipucu, tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.

Kek için vereceğimiz bir başka ipucu ise şeker miktarıdır. Kekin şekeri az olursa çabuk bayatlar, çok olursa daha geç bayatlar.

Kekinizi az yağlı yapmak istiyorsanız, tarifte verilen yağ miktarının yarısını koyun. ilave etmediğiniz yağ miktarının yarısı kadar yoğurt ekleyin.
Kekinizin yumurtası ile şekeri çok karıştırması gerekiyor. Krema haline gelinceye kadar karıştırın.

Kekinize ekleyeceğiniz un, kabartma tozu ve karbonat mutlaka elenerek konulmalıdır. Böylece hamurun içinde topakların oluşması önlenmiş olur.

Kabartma tozu veya karbonat eklerken, üzerine limon sıkmayı unutmayın. Limon, kabartma tozu veya karbonatın kek içinde daha etkili olmasını sağlayacaktır.
Kek malzemesini karıştırdıktan sonra içine 1 yemek kaşığı sıcak su konulursa kekiniz çok güzel kabarır.

Fındık, fıstık, ceviz, meyve, çikolata en son ilave edilmeli ve bu ilave malzemeler kuru olmalıdır. Bu malzemeleri una veya nişastaya bulayıp, kek hamurunun içine koyarsanız, dibe çökmesine engel olursunuz.

Başarılı bir kek için en önemli faktörler fırının ısısı ve uygun büyüklükte kek kalıbı kullanmaktır.
Kek hamuru kalıbın 1/2 ‘sinden az, 2/3’ünden fazla olmamalıdır.

Kek kalıbını margarinle yağlandıktan sonra üzerine un serpilmelidir. Kakaolu keklerde renk açısından un yerine kakao da serpebilirsiniz. Böylece kekinizin kalıbına yapışmamasını sağlayabilirsiniz.

Fırın önceden ısıtılmalıdır. 180-200 derece çoğu kek için uygun bir ısıdır.
Kek fırına konulunca 6-7 dakika sonra içinin iyi pişmesi için ısıyı 160 dereceye düşürebilirsiniz.

Kek fırına konulunca ilk 20-25 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır.

Kekin üzeri fazla kızarmaya başlarsa hemen folyo örtün.
Kek fırının alt gözünde pişirmeye başlanmalıdır. Daha sonra pişmesine göre üste alınabilir.

Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırılır, kürdan tertemiz çıkarsa kek pişmiş demektir.

Kekler genellikle 40- 60 dakika pişirilir. Farklı kek çeşitlerinin pişme süresi değişir.
Kekin Soğutulması

Kek pişince hemen fırından çıkarmamalı, fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir.

Fırından çıkarınca kalıbı ters çevirip üzerine ıslak bez konularak 5-10 dakika bekletilirse kek kalıptan kolay çıkar.

hayatkolay.com


Kek yaparken hepimiz sorunlarla karşılaşmışızdır. İyi bir kek yapabilmek için aşağıda size vereceğimiz bilgileri mutlaka dikkate alın. Yaptığınız keklerin çok daha başarılı olduğunu göreceksiniz.
Güzel Kek Yapmanın Püf Noktaları

1 – Kullandığımız malzemeler oda sıcaklığında olmalı çünkü soğuk kullanılan malzemeler kekin kabarmasını önlüyor.

2 – Kek yaparken kullandığımız malzemelerin taze ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edelim.

3 – Kek kalıbını yağlayalım ve unlayalım.

4 – Kekleri fırına vermeden önce fırını mutlaka ısıtalım.

5 – Yumurtaları krema kıvamına gelene kadar çırpalım.

6 – Toz şeker kullanacaksak toz şekerin erimesi için iyice çırpalım.

7 – Yumurta ve toz şekerin çok iyi çırpılması kekin kabarmasında etkili olmaktadır.

8 – Yumurtanın beyazı ve sarısını ayrı ayrı çırpılması, kekin kabarmasında daha da etkili olur.

9 – Un ve diğer kuru malzemeleri eleyerek kullanalım.

10 – Keki 150-180 derece arasında pişirmemiz gerekir.

11 – Keki kalıptan çıkarırken ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır. Ilık olduğu zaman kalıptan çıkartalım.

12 – Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır.

13 – Keki fırına verince ilk 20 dakika kapağını açmamalıyız, yoksa kek söner.

14 – Pişen keki hemen fırından çıkarmamalıyız, çünkü soğuk hava ile temas eden kek söner. Kek piştikten sonra fırını kapatıp 5 – 10 dakika fırında dinlendirelim.

15 – Keki fırının alt katında pişirmeliyiz.

16 – Kekte meyve, kuru üzüm, kuru kayısı vb. kullanacaksak, kuru olmalarına dikkat edelim kuru değillerse una bulayıp kullanalım.

17 – Keki hazırlarken 1 – 2 damla limon sıkarsanız kekin kabarmasında etkili olur.

18 – Keki süt ile yaparsanız, kekiniz daha ıslak görünümlü olur. Islak kek, kakaolu kek ve buna benzer kek yaparken sütü tercih etmeliyiz.

19 – Keki yoğurt ile yaparsanız, kekiniz daha kuru ve sert olur. Genelde sade kekler yoğurt ile birlikte yapılır.

[Resim: 14394787522.png]





Signing of Karoglan [Resim: 149213423837045.png]
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi