Yemek Sözlügü M - N İle Başlayan - Printable Version +- Rasit Tunca Board (https://rasittunca.net) +-- Forum: GENEL KÜLTÜR BİLGİLERİ (https://rasittunca.net/forumdisplay.php?fid=10) +--- Forum: GENEL KÜLTÜR BiLGiLERi MAiN (https://rasittunca.net/forumdisplay.php?fid=229) +---- Forum: Yemek Tatli Tarfileri (https://rasittunca.net/forumdisplay.php?fid=240) +---- Thread: Yemek Sözlügü M - N İle Başlayan (/showthread.php?tid=3702) |
Yemek Sözlügü M - N İle Başlayan - RasitTunca - 09-25-2018 M
**** Marinat --> Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar. Marmit --> Kazan veya tencere; kahverengi ya da normal et ve kemik suyu. Meyane (Beyaz) --> Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir. Meyane (Kahverengi) --> Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır. Mijote (Fr. Mijoter) --> Hafif ateşte, ağır ağır kaynatarak pişirme usulü. Milföy (Fr. Milfeuille) --> Yaprak hamurundan yapılan bir pasta. Mirpua (Fr. Mirpoix) --> Tavla zarı şeklinde, fındık büyüklüğünde doğranmış ve sos veya yemek yapımında aromatik tat için doğranan sebzelere denir. Mizanplas (Fr. Mis en place) --> Yemek ya da servis için yapılan hazırlık. Mus --> Yumurta akının iyice çırpılıp köpük kıvamına gelmesine denir. Adı da "Köpük" anlamına gelen bu tatlı genellikle meyve ya da çikolata ile karıştırılarak servis edilmeden önce buzdolabında soğutulur. Mühürleme --> Üzeri kuruyabilecek bazı sos veya yiyeceklerin üzerine ince bir tabaka çiğ tereyağı sürerek kabuk bağlamasını önleme yöntemi. Möreng (Fr. Meringue) --> Çırpılmış yumurta beyazına şeker veya koyu şurup ilave ederek elde edilen kar şeklindeki yumurta beyazı. Beze de denen bu deser İtalyan, İsviçre gibi birçok yöntemle hazırlanıyor. N **** Nektarin --> Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve. Nua, nuar --> Dana budundaki en büyük kemiksiz ve sinirsiz kaba et; deniz ürünü olan tarağın yenen bölümü. Nötr (Fr. Neutre) --> Tarafsız, sade. |